Bomis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bomis
Bomis oval.svg
Perustettu 1996
Perustaja Jimmy Wales, Tim Shell, Michael Davis
Lakkautettu 2007
Pornonäyttelijä Sylvia Saint Bomis.com:n t-paidassa.

Bomis on vuonna 1996 perustettu yritys, jonka liikeideana oli myydä mainoksia bomis.com-hakuportaaliin, mutta se myi myös eroottisia kuvia internetin välityksellä. Bomisin pääomistaja oli Jimmy Wales.

Bomis tunnetaan parhaiten sen perustamasta tietosanakirjasta Nupedia. Bomis palkkasi Larry Sangerin johtamaan sitä. Myöhemmin Sanger sai idean Wikipediasta, joka oli alun perin tarkoitettu Nupedian aliprojektiksi. Wikipedia kuitenkin ohitti nopeasti Nupedian suosiossa, ja siitä tuli suurempi kuin Bomisin muusta toiminnasta.

Bomis tarjosi jonkin aikaa palvelimet ja verkkoyhteyden näille projekteille sekä omisti niiden domain-nimet. Wikipedian yhteisö ei kuitenkaan halunnut mainoksia Wikipediaan, joten Wikimedia Foundation perustettiin 20. kesäkuuta 2003. Bomis siirsi kaiken Wikipediaan liittyvän pääoman Wikimedia Foundationille. Larry Sanger oli tässä vaiheessa jo jättänyt projektin, sillä Bomis ei enää pystynyt maksamaan hänen palkkaansa, mutta Jimbo Wales on Wikimedia Foundationin hallituksessa. Nykyisin Wikimedia Foundation rahoittaa Wikipedian ja sen sisarprojektien toiminnan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bomis.