Bohol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bohol

Suklaakukkuloita

Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Korkein kohta
870 m
Pinta-ala
3 269 km²
Väestö
Asukasluku
1 137 268
Suurin kaupunki
Kartta

Bohol on saari Visayasin saariryhmässä Filippiineillä. Se sijaitsee Cebun kaakkoispuolella, Leyten lounaispuolella.

Saaren pinta-ala on 3 269 km² ja sen rantaviiva on 261 km pitkä. Bohol on Filippiinien 10. suurin saari ja sen ympärillä sijaitsee 70 pienempää saarta.lähde?

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bohol on ovaalinmuotoinen ja sitä ympäröi 73 pienempää saarta. Saaren maasto on loivasti kumpuilevaa. Sisämaassa maasto muuttuu mäkisemmäksi ja saarella elää runsaasti harvinaisia kasveja ja eläimiä. Saaren korkein kohta on 870 metriä merenpinnan yläpuolella ja paikoitellen mäet putoavat jyrkästi mereen. Saaren sisäosat ovat tärkeitä maatalousalueita ja alueella on myös runsaasti makeaa vettä. Saarelta on löydetty yli 100 luolaa, joista suurin sijaitsee saaren itäosassa.

Saarella sijaitsevat Suklaakukkulat, joita pidetään yhtenä Filippiinien luonnonihmeistä. Boholiin viitataankin usein nimellä Filippiinien jalokivet. Kukkulat koostuvat kalkkikivestä, joka on muodostunut jääkauden jälkeen paikalle jääneistä koralleista. Kukkuloiden nimi johtuu siitä, että ne muuttuvat kesäisin ruskeiksi.

Useimmat Boholin hiekkarannoista ovat erittäin hienohiekkaisia ja valkoisia. Hiekkaa viedään myös muualle maailmaan. Saaren tunnetuimmat rannat sijaitsevat Panglaon saarella.selvennä

Saaren läpi kulkee Loboc-joki, joka virtaa itärannikolta saaren keskustaan. Saarella sijaitsee myös useita vesiputouksia.

Toisin kuin suurin osa Luzonista ja Visayasin pohjoisosista, Bohol on suojassa maata koettelevilta pyörremyrskyiltä. Sää on yleensä hyvä vuoden ympäri. Marraskuusta huhtikuuhun vallitsee pohjoismonsuuni amihan, jolloin lämpötila on päivisin keskimäärin 28 °C ja laskee yöllä 25 °C. Kesäkaudella toukokuusta heinäkuuhun lämpötila on korkeampi ja sää on erittäin kostea lounaismonsuunin, habagatin, johdosta. Kesäkauden sää ei ole helposti ennustettavissa.

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bohol (island)