Bocchus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bocchus
Bocchus.jpg
Bocchus Kuvattuna piirroksessa.
Mauretanian kuningas
Seuraaja Bogud

Bocchus oli Mauretanian kuningas 100-luvulla eaa. Hänet tunnetaan lähinnä osallisuudestaan Jugurthan sotaan Numidian kuningas Jugurthan puolella.

Bocchus oli avioitunut Jugurthan tyttären kanssa, mutta sodan alkaessa hän lähetti kuitenkin lähettiläitä Roomaan tarjoten näille liittolaisuutta. Tähän ei kuitenkaan suostuttu ja Bocchus päätyi auttamaan Jugurthaa antaen tälle kahdesti joukkojaan vuosina 108 ja 106 eaa. Toisella kerralla hän otti maksuna avustaan haltuunsa Jugurthan hallitseman Numidian länsiosat. Bocchus päätyi kuitenkin pettämään Jugurthan vangiten tämän ja luovuttaen hänet roomalaisille. Tästä muodostui myös liittolaisuussuhde Rooman kanssa ja siitä lähtien Rooman armeijassa palveli numidialaisten ohella myös mauretanialaisia joukkoja palkkasotilaina. Bocchus eli vähintään vuoteen 91 eaa., mutta kuoli hieman myöhemmin. Hänen kuoltuaan kuningaskunta jakautui ilmeisesti kahteen osaan, vanhaan Mauretaniaan ja läntiseen Numidialta saatuun alueeseen. Itäistä osaa hallinnut Bogud mainitaan joissakin lähteissä Bocchuksen poikana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. D. Fage ja Roland Oliver: The Cambridge History of Africa - Volume 2, s. 185-186. Cambridge University Press, 1978. ISBN 0 521 21592 7. (englanniksi)