Jugurthan sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jugurthan sota
Sullan nimellä lyöty denaari vuodelta 56 eaa. Kuvituksessa Dianan pää ja teksti Favstvs sekä istuva Sulla ja polvistuneet Bocchus ja sidottu Jugurtha ja teksti Felix.
Sullan nimellä lyöty denaari vuodelta 56 eaa. Kuvituksessa Dianan pää ja teksti Favstvs sekä istuva Sulla ja polvistuneet Bocchus ja sidottu Jugurtha ja teksti Felix.
Päivämäärä:

112105 eaa.

Paikka:

Numidia, Pohjois-Afrikka

Lopputulos:

Rooman voitto

Aluemuutokset:

Osa Numidiasta luovutettiin Mauretanialle

Osapuolet

Rooman tasavalta

Numidia

Komentajat

Gaius Marius,
Lucius Cornelius Sulla Quintus Caecilius Metellus

Jugurtha

Jugurthan sota käytiin vuosina 112105 eaa. Rooman tasavallan ja kuningas Jugurthan johtaman Numidian välillä.[1]

Numidian kuningas Micipsa kuoli vuonna 118 eaa. Micipsa halusi että hänen poikansa Adherbal ja Hiempsal sekä hänen veljenpoikansa Jugurtha, jonka hän oli adoptoinut, hallitsisivat Numidiaa yhdessä. Jugurtha osoittautui kuitenkin julmaksi ja häikäilemättömäksi hallitsijaksi. Hän antoi teloittaa Hiempsalin, jonka jälkeen Adherbal pakeni Roomaan. Roomalaiset lähettivät neuvottelijoita sopimaan kiistan, mutta Jugurtha lahjoi heidät ja sai Numidian parhaimmat osat. Vuonna 113 eaa. Jugurtha aloitti sodan Adherbalia vastaan. Jugurtha valtasi vihollisensa pääkaupungin ja antoi teloittaa Adherbal ja kaikki tätä avustaneet roomalaiset. Rooman senaatti julisti tämän jälkeen sodan vuonna 111 eaa.

Jugurtha antautui kun konsuli Lucius Calpurnius Bestian johtama armeija saapui Numidiaan. Rauhanehdot olivat epätavallisen lievät ja luultavasti Jugurtha oli lahjonut Bestian. Jugurtha kutsuttiin Roomaan jossa hän lahjoi kaksi kansantribuunia jotka puolustivat häntä. Jugurtha karkotettiin Roomasta sen jälkeen kun hän yritti antaa salamurhata mahdollisen rivaalinsa, serkkunsa Massivan, joka asui Roomassa. Vuoden 110 eaa. lopulla tai vuoden 109 eaa. alussa Jugurtha kukisti Aulus Postumus Albinuksen johtaman armeijsa.

Seuraavaksi konsuli Quintus Caecilius Metellus lähetettiin armeijan kanssa Numidiaan. Vaikka Metellus ei saanut aikaan mitään merkittävää Numidiassa, hänelle myönnettiin myöhemmin arvonimi ”Numidicus”. Metellus riitaantui pian legaattinsa Mariuksen kanssa. Marius palasi pian Roomaan, jossa hän sai kansankokouksen avulla Metelluksen armeijan johdon itselleen.

Kun Marius palasi Afrikkaan oli Jugurtha liittoutunut Mauretanian kuninkaan Bocchuksen kanssa. Marius jatkoi Metelluksen suunnitelmaa, ja saavutti useita voittoja. Pian kävi kuitenkin ilmeiseksi etteivät roomalaiset pystyisi lyömään Jugurthaa sotilaallisesti. Roomalaiset solmivat rauhan Bocchuksen kanssa sillä ehdolla että tämä luovuttaisi Jugurthan heille. Vastalahjaksi Bocchus sai osan Jugurthan valtakunnasta.

Sodan päätteeksi Jugurtha jäi Mariuksen ja Sullan vangiksi ja hänet teloitettiin Roomassa. Sotaa on kuvaillut historioitsija Sallustius teoksessaan Jugurthan sota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jugurthine War UNRV Roman History. Viitattu 12.4.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sallustius: Jugurthan sota. Teoksessa Sallustius: Catilinan salaliitto; Jugurthan sota. (Catilinae coniuratio; Bellum Iugurthinum.) Suomentanut ja nimistöosan laatinut Marja Itkonen-Kaila. Johdannon kirjoittanut Unto Paananen. Antiikki-sarja. Ilmestynyt aiemmin 1963 WSOY:n kustantamana Antiikin klassikot -sarjassa. Helsinki: Gaudeamus, 1980. ISBN 951-662-244-5.
  • Tuomisto, Pekka: Rooman diktaattorit, s. 55–64. Karisto, 2003. ISBN 951-23-4442-4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.