Bismarck (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bismarck
Korttimäärä 52
Pelaajamäärä 3
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2

Bismarck on korttipeli, joka esiintyy useissa suomalaisissa korttipelikirjoissa. Tunnetuin on kolmen hengen bismarck, joka on vistin sukuinen kolmen hengen tikkipeli. Peli on nimetty Saksan ensimmäisen valtakunnankanslerin, Otto von Bismarckin mukaan.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska perinteinen korttipakka ei mene tasan kolmelle pelaajalle, kullekin jaetaan 16 korttia normaalisti, ja sitten neljä viimeistä pöytään avoimena. Pelinviejä ottaa ne käteensä, ja sitten laittaa pois neljä korttia, niin että kaikilla on 16 korttia kädessään.

Nykyaikainen bismarck[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä erilaista kierrosta: patavaltti, valttikierros, valtiton kierros, ja misääri eli laisto tai passaus. Kukin pelaaja joutuu pelaamaan kaikki neljä kierrosta, mutta kolmella ensimmäisellä jakovuorollaan hän saa itse päättää, minkä kierroksen pelaa. Jakoja on siis kaikkiaan kaksitoista. Etumies alkaa ensimmäisen tikin, minkä jälkeen edellisen tikin voittaja alkaa aina seuraavan tikin.

Yleensä pelataan niin, että etumies saa valita valtin valttikierroksella, mutta voidaan sopia, että ensimmäinen pöytään jaettu kortti määrää valtin. Voidaan myös sopia, että valttikierrokselle ei saa valita pataa valtiksi.

Pata-, valtti- ja valtittomalla kierroksella etumies haluaa vähintään 8 tikkiä, ja kaksi muuta pelaajaa 4 tikkiä. Jokaisesta tikistä tämän yli saa pluspisteen, ja miinuspisteen jokaisesta alle jäävästä tikistä. Passauskierroksella etumies saa ottaa 4 tikkiä ja muut pelaajat 6 tikkiä. Tässä ylimenevistä tikeistä saa miinuspisteitä ja alimenevistä pluspisteitä.

Perinteinen bismarck[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun alkupuolella pelattu versio. Perinteisessä bismarckissa on vain kolme kierrosta: valttikierros, valtiton kierros ja passaus, jotka pelataan tässä järjestyksessä. Jakoja on siis kaikkiaan yhdeksän. Pistelasku on sama kuin nykyaikaisessa versiossa.

Muita versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljän hengen bismarckissa on piirteitä skruuvista, kahden hengen bismarck taas kuin japanilainen visti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.