Tikkipeli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tikkipeli on korttipelityyppi, jossa pelaajat kilpailevat tikkien saamisesta. Kullakin pelikierroksella jokainen pelaaja lyö vuorollaan pöytään yhden kortin, yleensä avoimesti ja myötäpäivään edeten. Korkeimman sopivaa maata olevan kortin lyönyt voittaa kierroksen eli saa tikin.

Tikkipelejä on monia erilaisia, muun muassa bridge, visti, ramina, lupaus, tuppi ja marjapussi. Pelistä riippuu, millaisia kortteja tikkiin saa lyödä (erilaiset pakot) ja miten tikin voittaja määräytyy. Pelistä riippuu myös, millaiseen tikkimäärään pyritään: pelaajat pyrkivät saamaan esimerkiksi mahdollisimman monta tikkiä, mahdollisimman vähän tikkejä, tai täsmälleen ennalta lupaamansa määrän tikkejä.

Pakot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelissä on maapakko eli maantunnustuspakko, tikkiin on lyötävä sitä maata oleva kortti, jolla tikki on aloitettu, jos pelaajalla on tätä maata olevia kortteja. Muussa tapauksessa hän saa lyödä mitä tahansa maata.

Jos pelissä on valttipakko eikä pelaajalla ole kädessään sitä maata jolla tikki on aloitettu, hänen on pelattava valttimaata oleva kortti, jos hänellä tällainen on.

Jos pelissä on ylimenopakko, pelaajan on aina pelattava tikkiin korkeampi kortti kuin yksikään, joka tikkiin on siihen mennessä lyöty, jos mahdollista maantunnustuspakko huomioon ottaen.

Tikin voittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos tikkiin on pelattu valttimaata olevia kortteja, näistä korkein voittaa tikin. Muussa tapauksessa (tai jos pelissä ei ole valttia) korkein tikin aloitusmaata oleva kortti voittaa tikin.

Pistetikkipelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All Fours - pistetaulukko
Pelipisteet
Nimi Kuvaus Pisteitä Saaja
High Suurin pelattu valtti 1 omistaja
Low Pienin pelattu valtti 1 omistaja
Jack Valtti-sotamies 1 kotiuttajalle
3 kaappaajalle
kotiuttaja
Game Eniten korttipisteitä 1 kotiuttaja
Pelipisteitä käännöstä
Kortit A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2
Pisteitä 3 0 1 0 2 0
Korttipisteet
Kortit A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2
Pisteitä 4 3 2 1 10 0

Näissä peleissä pisteenlasku ei perustu voitettujen tikkien määrään suoraan, vaan tikin voittamalla "kotiutettuihin", tikissä mukana olelleisiin, arvokorteihin.

Arvokortit ja niiden arvot vaihtelevat peleittäin, mutta Trinidadilainen all fours antanee kattavan esimerkin erilasista mahdollisuuksista. Ohessa täydellinen pistetaulukko[1]. Tarkennettuna, pelissä saa kaksi pelipistettä, pienimmästä ja suurimmasta pelatusta valtista, suoraan se, joka saa ne jaossa käteensä. Valttisotilas on erilainen ja se pitää voittaa tikissä. Jos valttisotilaan voittaa joku muu kuin se, jolle kortti jaettiin, siitä saakin yhden pelipisteen sijaan kolme. Lisäksi yhden pelipisteen saa kotiuttamalla eniten pistekortteja, joiden arvo on korttipistetaulukossa. Jakaja saa lisäksi pelipisteitä keskimmäisen taulukon mukaisesti, jos valttimaata pakasta käännettäessa kortti on ässä, sotamies tai kutonen.

Suomessa pelattuja pistetikkipelejä ovat marjapussi ja pidro.

Tikki bridgessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bridgessä on maantunnustuspakko, mutta ei valttipakkoa eikä ylimenopakkoa. Korttien arvojärjestys maan sisällä korkeimmasta alimpaan on normaali: A,K,Q,J,10,9,8,7,6,5,4,3,2. Pelin valtti määräytyy tarjouskierroksen perusteella, myös valtiton peli (sangi) on mahdollinen. Edellisen tikin voittaja aloittaa seuraavan.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]