Koordinaatit: 27.010°N, 84.876°E

Birgunj

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Birgunj
(बीरगंज, Bīrguñj, Wīrgañj)
Birganj
Portti Birgunjissa, Nepalin ja Intian rajalla.
Portti Birgunjissa, Nepalin ja Intian rajalla.

Birgunj

Koordinaatit:

Valtio Nepal
Kehitysalue Keskinen
Vyöhyke Narayani
Piirikunta Parsa
Pinta-ala  ([1])
 – Kokonaispinta-ala 21,2 km²
Väkiluku (2011)  ([2]) 135 904
Aikavyöhyke UTC+5:45

Birgunj (nepaliksi बीरगंज, Bīrguñj, Wīrgañj) eli Birganj on kaupunki Nepalin Keskisen kehitysalueen Narayanin vyöhykkeen eteläosissa, aivan Intian Biharin osavaltion rajalla. Rajakaupunki sijaitsee Kathmandusta Intian rajalle johtavan Tribhuvan valtatien (H2) varrella, linnuntietä noin 52 kilometriä Hetaudasta etelään ja Kathmandu linnuntietä 95 kilometriä etelälounaaseen. Vuoristosta johtuen etäisyys pääkaupunkiin on maanteitse tuntuvasti pidempi.

Birgunjin kellotorni toimii kaupungin maamerkkinä.

Vuonna 2011 kaupungin väkiluku oli 135 904 ja se oli tuolloin yksi Nepalin neljästä suurkaupungista.[2] Birgunj on 601 000 asukkaan Parsan piirikunnan hallintokeskus.[2][3] Kaupungin pinta-ala on 21,2 neliökilometriä (2011).[1]

Birgunj on kauppa- ja teollisuuskaupunki ja toimii Nepalin Intian kaupan keskuksena. Kaupungin omasta teollisuustuotannosta yli puolet viedään Intiaan. Merkittävää on, että kolmisen kilometriä kaupunkikeskustan länsipuolelle saapuu rautatie Intiasta ja paikkakunta toimii sen välityksenä Nepalin konttitavaraliikenteen kuivasatamana, josta maahan tulevaa ja maasta lähtevää kauppatavaraa kuljetetaan. Birgunj ainoa kaupunkina Nepalissa, jolla on ratayhteys Intiaan. Yhteys kulkee Intian puoleisen Raxaulin rajakaupungin kautta säännöllisesti niin Delhiin, Kalkuttaan, Mumbaihin kuin Hyderabadiinkin ja Raxaulissa on myös henkilöliikenteen rautatieasema. Nepalin puoleisen radanpätkän jatkamisesta Amlekhganjin kaupunkiin, jonne rautatie johti ennen vuotta 1965, on suunniteltu.

Kellotorni on eräs rahtiliikennettä vilisevän kaupungin läpikulkevan maantien kiintopisteistä.[4] Kaupungissa on Tribhuvanin yliopiston ja Purbanchalin yliopiston toimipisteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nepal: Zones, Major Cities, Cities & Urban Municipalities (Kaupungin pinta-ala ja asukastiheys tulee esiin nimilinkkiä klikkaamalla. Kaupungin asumistiheyttä ei käytetty, koska lähteen ilmoittama väkiluku poikkesi väestönlaskennan arvosta.) citypopulation.de. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
  2. a b c National Population and Housing Census 2011 (Village Development Committee/Municipality) (pdf (2,1 MB)) (Nepalin piirien yhteenveto julkaisun sivuilla 1-2) Volume 02, NPHC 2011. marraskuu 2012. Kathmandu, Nepal: Central Bureau of Statistics of Nepal, cbs.gov.np. Arkistoitu 13.2.2015. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
  3. Nepal: Administrative Division, Zones and Districts (Kunkin piirikunnan pinta-ala ja asukastiheys tulee esiin piirikunnan nimilinkkiä klikkaamalla) citypopulation.de. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
  4. Birganj lonelyplanet.com. Arkistoitu 4.2.2015. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: [en.wikipedia.org]  –  Osia kaupunkikuvauksesta