Luettelo Nepalin kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Nepalissa sijaitsevista kaupungeista. Vuoden 2014 lopussa Nepalissa oli yhteensä 191 eritasoista kaupunkia. Nepalin väestön kaupungistumisaste oli 36,2 prosenttia joulukuun 2014 kaupunkiuudistuksen jälkeen.[1]

Vuoden 2014 kaupunkimuutokset (toukokuu ja joulukuu 2014) olivat erittäin merkittäviä hallinnollisia muutoksia Nepalin väestön tilastolliselle tarkastelulle. Sitä ennen, vuonna 2011 Nepalissa oli kaikkiaan 58 kaupunkia ja kaupunkiväestön osuus oli vain 17,07 prosenttia (4  523 820 as.) ja maaseutuväestön 82,93 prosenttia (21 970 684 as.).[2]

Kolme kaupunkiluokkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepalin kaupungit ryhmitellään kolmeen eri luokkaan asemansa mukaan.

  • Metropoleja (nepaliksi महानगरपालिका, mahānagarpālikā; englanniksi: metropolitan city) on vain yksi: pääkaupunki Kathmandu.
  • Metropolia pienempiä suurkaupunkeja (nepaliksi उपमहानगरपालिका, upmahānagarpālikā; englanniksi: Sub-metropolitan city) oli neljä vuonna 2011: Pokhara, Lalitpur, Biratnagar ja Birgunj. Joulukuussa 2014 seitsemän kaupunkia korotettiin suurkaupungeiksi: Itahari, Dharan, Janakpur, Hetauda, Bharatpur, Butwal ja Nepalgunj.[1] Samassa yhteydessä ainakin osaa näistä laajennettiin alueliitoksin (jolloin vuoden 2011 väkiluvut eivät enää enää edusta laajentuneita kaupunkeja).
  • Tavalliset kaupungit (nepaliksi , nagarpālikā; englaniksi: municipality):[3] pääosa Nepalin kaupungeista. Toukokuussa 2014 aiemmin 58 kaupunkia sisältäneeseen kaupunkilistaan lisättiin 72 uutta kaupunkia, jotka oli muodostettu yhdistämällä 283 kyläkehityskomiteaa (VDC) suuremmiksi yksiköiksi. Näin kaupunkiluettelosta tuli 130 kaupunkia kattava.[4] Lisäksi joulukuussa 2014 muodostettiin vastaavalla tavalla 61 uutta kaupunkia. Nepalin kaupunkien kokonaismäärä nousi 191:een.[1]

(Huomiota: Kaupungistumisaste vuosilta 1991 ja 2001 olisi myös tervetullut tieto kehityksen ymmärtämiseksi, miksei aiemmiltakin vuosilta.)

Nepalin kaupungit taulukkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheinen taulukko listaa Nepalin vuoden 2011 väestönlaskennan aikaiset 58 kaupunkia sekä toukokuussa 2014 perustetut uudet kaupungit. Kustakin kaupungista - mikäli ne tuolloin olivat aluehallinnollisesti itsenäisiä kaupunkeja - on esitetty väkiluku vuosien 1991, 2001 ja 2011[3] väestönlaskennoissa. Oheisessa listassa on Nepalin ainoa metropoli ja 11 suurkaupunkia on esitetty vahvennettuna.

Vuoden 2014 kaupunkimuutosten seurauksena syntyi runsaasti alle 40 000 asukkaan kaupunkeja. Uusia, kyläkomiteoiden (VDC) yhdistämisellä muodostetuja kaupunkeja ei pääsääntöisesti ole mukana oheisessa listassa alueliitoksia täsmällisesti kuvaavien hallinnollisten lähteiden (mitkä alueet yhdistettiin, mikä on uusi keskustaajama yms) puutteiden vuoksi. Vuonna 2014 myös useiden olemassaolleiden kaupunkien pinta-alaan ja väestöön tehtiin täydennyksiä.

Sija Nimi VL 1991 VL 2001 VL 2011[3] Piirikunta Vyöhyke Kehitysalue
1. Kathmandu &&&&&&&&&0421258.&&&&00421 258 &&&&&&&&&0671846.&&&&00671 846 &&&&&&&&&0975453.&&&&00975 453 Kathmandu Bagmati Keskinen
2. Pokhara &&&&&&&&&&095288.&&&&0095 288 &&&&&&&&&0156312.&&&&00156 312 &&&&&&&&&0255465.&&&&00255 465 Kaski Gandaki Läntinen
3. Lalitpur
(Patan)
&&&&&&&&&0115865.&&&&00115 865 &&&&&&&&&0162991.&&&&00162 991 &&&&&&&&&0220802.&&&&00220 802 Lalitpur Bagmati Keskinen
4. Biratnagar &&&&&&&&&0129388.&&&&00129 388 &&&&&&&&&0166674.&&&&00166 674 &&&&&&&&&0201125.&&&&00201 125 Morang Kosi Itäinen
5. Bharatpur &&&&&&&&&&054670.&&&&0054 670 &&&&&&&&&&089323.&&&&0089 323 &&&&&&&&&0143836.&&&&00143 836 Chitawan Narayani Keskinen
6. Birgunj &&&&&&&&&&069005.&&&&0069 005 &&&&&&&&&0112484.&&&&00112 484 &&&&&&&&&0135904.&&&&00135 904 Parsa Narayani Keskinen
7. Butwal &&&&&&&&&&044272.&&&&0044 272 &&&&&&&&&&075384.&&&&0075 384 &&&&&&&&&0118462.&&&&00118 462 Rupandehi Lumbini Läntinen
8. Dharan &&&&&&&&&&066457.&&&&0066 457 &&&&&&&&&&095332.&&&&0095 332 &&&&&&&&&0116181.&&&&00116 181 Sunsari Kosi Itäinen
9. Mahendranagar
(Bhimdatta)
(Bhim Datta)
&&&&&&&&&&062050.&&&&0062 050 &&&&&&&&&&080839.&&&&0080 839 &&&&&&&&&0104599.&&&&00104 599 Kanchanpur Mahakali Kaukolänsi
10. Dhangadhi &&&&&&&&&&044753.&&&&0044 753 &&&&&&&&&&067447.&&&&0067 447 &&&&&&&&&0101970.&&&&00101 970 Kailali Seti Kaukolänsi
11. Janakpur &&&&&&&&&&054710.&&&&0054 710 &&&&&&&&&&074192.&&&&0074 192 &&&&&&&&&&097776.&&&&0097 776 Dhanusa Janakpur Keskinen
12. Hetauda &&&&&&&&&&053836.&&&&0053 836 &&&&&&&&&&068482.&&&&0068 482 &&&&&&&&&&084671.&&&&0084 671 Makwanpur Narayani Keskinen
13. Madhyapur Thimi &&&&&&&&&&031970.&&&&0031 970 &&&&&&&&&&047751.&&&&0047 751 &&&&&&&&&&083036.&&&&0083 036 Bhaktapur Bagmati Keskinen
14. Bhaktapur &&&&&&&&&&061405.&&&&0061 405 &&&&&&&&&&072543.&&&&0072 543 &&&&&&&&&&081748.&&&&0081 748 Bhaktapur Bagmati Keskinen
15. Damak &&&&&&&&&&041321.&&&&0041 321 &&&&&&&&&&035009.&&&&0035 009 &&&&&&&&&&075102.&&&&0075 102 Jhapa Mechi Itäinen
16. Itahari &&&&&&&&&&026824.&&&&0026 824 &&&&&&&&&&041210.&&&&0041 210 &&&&&&&&&&074501.&&&&0074 501 Sunsari Kosi Itäinen
17. Nepalgunj &&&&&&&&&&047819.&&&&0047 819 &&&&&&&&&&057535.&&&&0057 535 &&&&&&&&&&072503.&&&&0072 503 Banke Bheri Keskilänsi
18. Triyuga &&&&&&&&&&037512.&&&&0037 512 &&&&&&&&&&055291.&&&&0055 291 &&&&&&&&&&070000.&&&&0070 000 Udayapur Sagarmatha Itäinen
19. Kirtipur &&&&&&&&&&031338.&&&&0031 338 &&&&&&&&&&040835.&&&&0040 835 &&&&&&&&&&065602.&&&&0065 602 Kathmandu Bagmati Keskinen
20. Siddharthanagar &&&&&&&&&&039473.&&&&0039 473 &&&&&&&&&&052569.&&&&0052 569 &&&&&&&&&&063483.&&&&0063 483 Rupandehi Lumbini Läntinen
21. Ghorahi &&&&&&&&&&029050.&&&&0029 050 &&&&&&&&&&043126.&&&&0043 126 &&&&&&&&&&062928.&&&&0062 928 Dang Deukhuri
(Dang)
Rapti Keskilänsi
22. Kohalpur --- --- &&&&&&&&&&062177.&&&&0062 177
lähde?*
Banke Bheri Keskilänsi
23. Birtamod --- --- &&&&&&&&&&060177.&&&&0060 177
lähde?*
Jhapa Mechi Itäinen
24. Lekhnath &&&&&&&&&&030107.&&&&0030 107 &&&&&&&&&&041369.&&&&0041 369 &&&&&&&&&&058816.&&&&0058 816 Kaski Gandaki Läntinen
25. Mechinagar &&&&&&&&&&037108.&&&&0037 108 &&&&&&&&&&049060.&&&&0049 060 &&&&&&&&&&057545.&&&&0057 545 Jhapa Kosi Itäinen
26. Chandrapur --- --- &&&&&&&&&&056611.&&&&0056 611
lähde?*
Rautahat Narayani Keskinen
27. Tikapur &&&&&&&&&&025639.&&&&0025 639 &&&&&&&&&&038722.&&&&0038 722 &&&&&&&&&&056127.&&&&0056 127 Kailali Seti Kaukolänsi
28. Gulariya (Gularia) &&&&&&&&&&030621.&&&&0030 621 &&&&&&&&&&046011.&&&&0046 011 &&&&&&&&&&055747.&&&&0055 747 Bardiya Bheri Keskilänsi
29. Gadimai (Gadhimai) --- --- &&&&&&&&&&053007.&&&&0053 007
lähde?*
Bara Narayani Keskinen
30. Tulsipur &&&&&&&&&&022654.&&&&0022 654 &&&&&&&&&&033876.&&&&0033 876 &&&&&&&&&&051537.&&&&0051 537 Dang Deukhuri
(Dang)
Rapti Keskilänsi
31. Birendranagar &&&&&&&&&&022973.&&&&0022 973 &&&&&&&&&&031381.&&&&0031 381 &&&&&&&&&&047914.&&&&0047 914 Surkhet Bheri Keskilänsi
32. Mirchaiya --- --- &&&&&&&&&&046857.&&&&0046 857
lähde?*
Siraha Sagarmatha Itäinen
33. Ratnanagar &&&&&&&&&&025118.&&&&0025 118 &&&&&&&&&&037791.&&&&0037 791 &&&&&&&&&&046367.&&&&0046 367 Chitawan Narayani Keskinen
34. Dhanusadham --- --- &&&&&&&&&&045008.&&&&0045 008
lähde?*
Dhanusa Janakpur Keskinen
35. Shambhunath --- --- &&&&&&&&&&043230.&&&&0043 230
lähde?*
Saptari Sagarmatha Itäinen
35+ Byas &&&&&&&&&&020124.&&&&0020 124 &&&&&&&&&&028245.&&&&0028 245 &&&&&&&&&&042899.&&&&0042 899 Tanahu Gandaki Läntinen
35+ Kalaiya &&&&&&&&&&018498.&&&&0018 498 &&&&&&&&&&032260.&&&&0032 260 &&&&&&&&&&042826.&&&&0042 826 Bara Narayani Keskinen
35+ Kanchan Rup --- --- &&&&&&&&&&042377.&&&&0042 377
lähde?*
Saptari Sagarmatha Itäinen
35+ Kamalamai &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&039413.&&&&0039 413 Sindhuli Janakpur Keskinen
35+ Rajbiraj &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&037738.&&&&0037 738 Saptari Sagarmatha Itäinen
35+ Gaur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&035370.&&&&0035 370 Rautahat Narayani Keskinen
35+ Lahan &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&033653.&&&&0033 653 Siraha Sagarmatha Itäinen
35+ Gorkha
Prithbinarayan
(nimi vuosina 1996–2009)
&&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&032473.&&&&0032 473 Gorkha Gandaki Läntinen
35+ Putalibazar &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&030704.&&&&0030 704 Syangja Gandaki Läntinen
35+ Kapilbastu
(Kapilvastu)
&&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&030428.&&&&0030 428 Kapilbastu Lumbini Läntinen
35+ Baglung &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&030763.&&&&0030 763 Baglung Dhawalagiri Läntinen
35+ Tansen &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&029095.&&&&0029 095 Palpa Lumbini Läntinen
35+ Inaruwa &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&028454.&&&&0028 454 Sunsari Kosi Itäinen
35+ Siraha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&028442.&&&&0028 442 Siraha Sagarmatha Itäinen
35+ Panauti &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&027358.&&&&0027 358 Kavrepalanchok Bagmati Keskinen
35+ Bidur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&026750.&&&&0026 750 Nuwakot Bagmati Keskinen
35+ Dipayal Silgadhi &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&026508.&&&&0026 508 Doti Seti Kaukolänsi
35+ Dhankuta &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&026440.&&&&0026 440 Dhankuta Kosi Itäinen
35+ Khandbari &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&026301.&&&&0026 301 Sankhuwasabha Kosi Itäinen
35+ Ramgram
(Parasi)
&&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&025990.&&&&0025 990 Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Malangawa &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&025102.&&&&0025 102 Sarlahi Janakpur Keskinen
35+ Jaleshwor &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&024765.&&&&0024 765 Mahottari Janakpur Keskinen
35+ Banepa &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&024764.&&&&0024 764 Kavrepalanchok Bagmati Keskinen
35+ Waling &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&024006.&&&&0024 006 Syangja Gandaki Läntinen
35+ Bhimeshwor
(keskustaajama Charikot)
&&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&022537.&&&&0022 537 Dolakha Janakpur Keskinen
35+ Amargadhi &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&021245.&&&&0021 245 Dadelhura Mahakali Kaukolänsi
35+ Narayan &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&021110.&&&&0021 110 Dailekh Bheri Keskilänsi
35+ Ilam &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&018633.&&&&0018 633 Ilam Mechi Itäinen
35+ Bhadrapur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&018146.&&&&0018 146 Jhapa Mechi Itäinen
35+ Dasharathchanda
(Dasharath Chandra)
&&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&016791.&&&&0016 791 Baitadi Mahakali Kaukolänsi
35+ Dhulikhel &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&014283.&&&&0014 283 Kavrepalanchok Bagmati Keskinen
35+ Belbari &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Beltar-Basaha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Udayapur Sagarmatha Itäinen
35+ Bhojpur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Bhojpur Kosi Itäinen
35+ Chainpur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sankhuwasabha Kosi Itäinen
35+ Diktel &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Khotang Sagarmatha Itäinen
35+ Duhabi-Bhaluwa &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sunsari Kosi Itäinen
35+ Kankai &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Jhapa Mechi Itäinen
35+ Katari &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Udayapur Sagarmatha Itäinen
35+ Koshi Haraichha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Myanglung &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Tehhrathum Kosi Itäinen
35+ Pathari Sanischare &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Phidim &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Panchthar Mechi Itäinen
35+ Rangeli &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Shani-Arjun &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Jhapa Mechi Itäinen
35+ Siddicharan &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Okhaldhunga Sagarmatha Itäinen
35+ Sundar Dulari &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Suryodaya &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Ilam Mechi Itäinen
35+ Taplejung &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Taplejung Mechi Itäinen
35+ Urlabari &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Morang Kosi Itäinen
35+ Chautara &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sindhupalchok Bagmati Keskinen
35+ Chhireswornath &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Dhanusa Janakpur Keskinen
35+ Chitrawan &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Chitawan Narayani Keskinen
35+ Gaushala &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Mahottari Janakpur Keskinen
35+ Hariban &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sarlahi Janakpur Keskinen
35+ Ishworpur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sarlahi Janakpur Keskinen
35+ Khairahani &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Chitawan Narayani Keskinen
35+ Lalbandi &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Sarlahi Janakpur Keskinen
35+ Nilkantha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Dhading Bagmati Keskinen
35+ Nijgadh &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Bara Narayani Keskinen
35+ Panchkhal &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kavrepalanchok Bagmati Keskinen
35+ Thaha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Makwanpur Narayani Keskinen
35+ Bandipur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Tanahu Gandaki Läntinen
35+ Bardaghat &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Beni &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Myagdi Dhawalagiri Läntinen
35+ Besisahar &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Lamjung Gandaki Läntinen
35+ Chapakot &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Syangja Gandaki Läntinen
35+ Devchuli &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Devdaha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Rupandehi Lumbini Läntinen
35+ Gaidakot &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Kawasoti &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Krishannagar &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kapilbastu Lumbini Läntinen
35+ Kusma &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Parbat Dhawalagiri Läntinen
35+ Lumbini Sanskriti &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Rupandehi Lumbini Läntinen
35+ Rampur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Palpa Lumbini Läntinen
35+ Resunga &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Gulmi Lumbini Läntinen
35+ Sainamina &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Sandhikharka &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Arghakhanchin piirikunta Lumbini Läntinen
35+ Shivaraj &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kapilbastu Lumbini Läntinen
35+ Suklagandaki &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Tanahu Gandaki Läntinen
35+ Sunawal &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Nawalparasi Lumbini Läntinen
35+ Tillotama &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Rupandehi Lumbini Läntinen
35+ Chandan Nath &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Jumla Karnali Keskilänsi
35+ Dullu &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Dailekh Bheri Keskilänsi
35+ Pyuthan &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Pyuthan Rapti Keskilänsi
35+ Rajapur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Bardiya Bheri Keskilänsi
35+ Sharada &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Salyan Rapti Keskilänsi
35+ Api &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Darchula Mahakali Kaukolänsi
35+ Attariya &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kailali Seti Kaukolänsi
35+ Belauri &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kanchanpur Mahakali Kaukolänsi
35+ Jaya Prithivi &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Bajhang Seti Kaukolänsi
35+ Lamkichuha &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kailali Seti Kaukolänsi
35+ Managalsen &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Achham Seti Kaukolänsi
35+ Punarwas &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Kanchanpur Mahakali Kaukolänsi
35+ Safebagar &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000* Achham Seti Kaukolänsi
* Toukokuussa 2014 perustettu kaupunki.[4] Joissain tapauksissa, mikäli kaupunkiin yhdistettyt kyläkomiteat (VDC) ovat tiedossa, esitetään osien yhteenlaskettu väkiluku 2011 väestönlaskennan mukaan.
** Joulukuussa 2014 perustettu kaupunki.[1] Joissain tapauksissa, mikäli kaupunkiin yhdistettyt kyläkomiteat (VDC) ovat tiedossa, esitetään osien yhteenlaskettu väkiluku 2011 väestönlaskennan mukaan.

Joulukuussa 2014 perustettuja kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo on toistaiseksi keskeneräinen, osin päällekkäinenkin ylläolevien kappaleiden/taulukon kanssa.

Joulukuussa 2014 perustetut kaupungit[1]

  • Anantalingeswor, Bhaktapurin piirikunta,
  • Badimalika, Bajuran piirikunta,
  • Banganga, Kapilbastun piirikunta,
  • Bansgadhi, Bardiyan piirikunta,
  • Bardibas, Mahottarin piirikunta,
  • Bhajani-Trishakti, Kailalin piirikunta,
  • Bheri Ganga, Surkhetin piirikunta,
  • Buddhabatika, Kapilbastun piirikunta,
  • Budhanilkantha, Kathmandun piirikunta,
  • Chandragiri, Kathmandun piirikunta,
  • Changunarayan, Bhaktapurin piirikunta,
  • Dakshinkali, Kathmandun piirikunta,
  • Deumai, Ilamin piirikunta,
  • Dhudhkunda, Solukhumbun piirikunta,
  • Dodharaa-Chandai, Kanchanpurin piirikunta,
  • Dudhauli, Sindhulin piirikunta,
  • Ganeshman-Charnath, Dhanusan piirikunta,
  • Garuda, Rautahatin piirikunta,
  • Ghodaghodi, Kailalin piirikunta,
  • Godawari, Lalitpurin piirikunta,
  • Gokarneswor, Kathmandun piirikunta,
  • Golbazar, Sirahan piirikunta,
  • Jhalari-Pipaladi, Kanchanpurin piirikunta,
  • Jiri, Dolakhan piirikunta,
  • Kageswori-Manohara, Kathmandun piirikunta,
  • Karyabinayak, Lalitpurin piirikunta,
  • Kashikhanda, Kavrepalanchwokin piirikunta,
  • Kohalbi, Baran piirikunta,
  • Lamahi, Dangin piirikunta,
  • Letang-Bhogateni, Morangn piirikunta,
  • Liwang, Rolpan piirikunta,
  • Madi, Chitawanin piirikunta,
  • Madi, Sankhuwasabhan piirikunta,
  • Mahagadhimai, Baran piirikunta,
  • Mahalaxmi, Lalitpurin piirikunta,
  • Mahamanjushri-Nagarkot, Bhaktapurin piirikunta,
  • Manthali, Ramechhapin piirikunta,
  • Melamchi, Sindhupalchowkin piirikunta,
  • Mithila, Dhanusan piirikunta,
  • Musikot, Rukumin piirikunta,
  • Nagarjun, Kathmandun piirikunta,
  • Narayani, Chitawanin piirikunta,
  • Pakhribas, Dhankutan piirikunta,
  • Palungtar, Gorkhan piirikunta,
  • Parshuram, Dadeldhuran piirikunta,
  • Patan, Baitadin piirikunta,
  • Pokhariya, Parsan piirikunta,
  • Ramdhuni-Bhasi, Sunsarin piirikunta,
  • Ramechhap, Ramechhapin piirikunta,
  • Sabaila, Dhanusan piirikunta,
  • Sadanand, Bhojpurin piirikunta,
  • Sanoshree-Taratal, Bardiyan piirikunta,
  • Saptakoshi, Saptarin piirikunta,
  • Shankarapur, Kathmandun piirikunta,
  • Shiva Satakshi, Jhapan piirikunta,
  • Simaraungadh, Baran piirikunta,
  • Sundarbazar, Lamjungn piirikunta,
  • Suryabinayak, Bhaktapurin piirikunta,
  • Tarakeswor, Kathmandun piirikunta,
  • Tokha, Kathmandun piirikunta,
  • Tripur, Dangin piirikunta,

Muita kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo on toistaiseksi puutteellinen ja keskeneräinen. (Tilanne 16.5.2015.) Muita kaupunkeja Nepalissa ovat esimerkiksi:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Govt creates 61 new municipalities 3.12.2014. myrepublica.com. Viitattu 30.4.2015. (englanniksi)
  2. Statistical Yearbook of Nepal 2013 (pdf) (1. Area and Population, s. 3 (taulukko 1.1, pdf-tiedoston s. 18/ 575), s. 20-22 (taulukko 1.4: Maan 58 kaupungin väestö, pinta-ala ja väestötiheys, pdf-tiedoston s. 35-37)) marraskuu 2013. Kathmandu, Nepal: Central Bureau of Statistics of Nepal, cbs.gov.np. Viitattu 13.5.2015. (englanniksi)
  3. a b c National Population and Housing Census 2011 (Village Development Committee/Municipality) (pdf (2,1 MB)) Volume 02, NPHC 2011. marraskuu 2012. Kathmandu, Nepal: Central Bureau of Statistics of Nepal, cbs.gov.np. Viitattu 29.4.2015. (englanniksi)
  4. a b Govt declares 72 new municipalities (Maininta vähintään 10 000 asukkaan kaupunkikoosta kumpuilevalla tai vuoristoalueella ja vähintään 20 000 as. etelän alavalla Tarain seudulla.) 8.5.2014. thehimalayantimes.com. Viitattu 30.4.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: [de.wikipedia.org]  –  Johdanto ja taulukko tuotu alkujaan osin saksankielisestä dewikistä
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: [en.wikipedia.org]  –  Osia johdannosta, mm. vuoden 2014 lisäyksiä koskevaa tarinaa, enwikistä