Birgittastiftelsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Birgittastiftelsen on ruotsalainen säätiö, joka on perustettu 7. lokakuuta 1920 huolehtimaan Vadstenan luostarin alueesta ja rakennuksista.

Säätiön ensimmäinen puheenjohtaja oli prinssi Eugen. Hän hoiti tehtävää kuolemaansa vuoteen 1947 saakka. Säätiön ensimmäisiä toimia oli vuosina 1926–1927 kaivaa esiin ja konservoida luostarin talousrakennuksia. Vuonna 1938 perustettiin retkeilymaja. Säätiöllä oli oma arkkitehti, Erik Fant, joka suunnitteli uudisrakennuksia, kuten vieraskodin ja kansanopiston. Rakennustöiden rahoittamiseksi kerättiin 2,2 miljoonaa kruunua, ja valtio antoi avustuksena 2,8 miljoonaa. Säätiön aktiivisena toimijana oli tuolloin professori Andreas Lindblom.

Nunnaluostarin entistäminen aloitettiin vuonna 1956, mutta vanhan kuninkaanlinnan jäänteiden löytymisen vuoksi suunnitelmat menivät uusiksi. Kansanopisto sai 1970 tilat uudemmista rakennuksista nunnaluostarin alueelta, ja vierastalo vihittiin 1964. Munkkiluostari kunnostettiin 1989 Vadstenan luostarihotelliksi. Vuonna 2003 vihittiin käyttöön luostarimuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.