Billy Corgan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Patrick Corgan, Jr.
Henkilötiedot
Syntynyt17. maaliskuuta 1967
Elk Grove Village, Illinois, Yhdysvallat
Muusikko
Aktiivisena 1985
Tyylilajit Alternative rock
Soittimet laulu, kitara, basso, koskettimet, huuliharppu
Yhtyeet Smashing Pumpkins, Zwan, The Marked, Spirits in the Sky, Starchildren
Levy-yhtiöt Caroline
Virign
Reprise
Warner Bros.
BMG
Martha's Music
Aiheesta muualla
www.billy-corgan.com

William Patrick Corgan, Jr. eli Billy Corgan (s. 17. maaliskuuta 1967 Elk Grove Village, Illinois) on yhdysvaltalainen muusikko. Hänet tunnetaan 1990-luvun maineikkaan alternative rock -yhtyeen Smashing Pumpkinsin keulakuvana. Hän soittaa yhtyeessä kitaraa ja laulaa ja hän on myös yhtyeen pääasiallinen kappaleentekijä. Corgan myös tunnetaan lyhytikäisen Zwan-yhtyeen perustajana. Smashing Pumpkinsin suurimpia hittejä ovat olleet muun muassa "Disarm", "Today", "1979", "Bullet With Butterfly Wings", "Tonight, Tonight", "Ava Adore" sekä "Stand Inside Your Love". Ennen Smashing Pumpkinsien perustamista Corganilla oli yhtye nimeltään The Marked, mutta bändin historia jäi varsin lyhyeksi.

Corgan on julkaissut urallaan kolme sooloalbumia sekä kaksi kokeellista levytystä. Sekä TheFutureEmbrace, Ogilala että Cotillions ovat musiikkityyleiltään sen tyylisiä genrejä joista Corgan on tullut tutuksi sekä Smashing Pumpkinsien että Zwanin osalta. Aegea sekä Siddhartha puolestaan edustavat kokeellisia äänimaailmoja joissa ei ole laulua, kitaraa, rumpuja tai bassoa ollenkaan. Corgan on käyttänyt soolojulkaisuissaan artistinimenään joko kutsumanimeään Billy Corgan, tai syntymänimensä (William Patrick Corgan) kirjainlyhennelmää WPC.

Corganin esikoinen syntyi marraskuussa 2015 ja toinen lapsi, tytär, lokakuussa 2018. Corgan avioitui lasten äidin, Chloe Mendelin kanssa vuonna 2023.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • TheFutureEmbrace  (2005) - julkaistiin nimellä Billy Corgan
  • Aegea (2014) - julkaistiin nimellä WPC
  • Siddhartha (2016) - julkaistiin nimellä WPC
  • Ogilala  (2017) - julkaistiin nimellä WPC
  • Cotillions - julkaistiin nimellä William Patrick Corgan (2019)