Bhabhan sironta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
QED:n alimman kertaluvun Bhabhan sironta, s-kanava: elektroni ja positroni annihiloituvat, jolloin syntyy fotoni, joka siroaa takaisin elektroniksi ja positroniksi
QED:n alimman kertaluvun Bhabhan sironta, t-kanava: elektroni ja positroni vaihtavat keskenään fotonin

Bhabhan sironta on prosessi, jossa elektroni ja positroni siroavat

.

Bhabhan sironnassa sekä alku- että lopputilan hiukkaset ovat elektroni ja positroni.[1] Sironta on nimetty Homi Jehangir Bhabhan mukaisesti.[2]

Kvanttisähködynamiikassa (QED) Bhabhan sironnan alimmalle kertaluvulle kaksi erilaista Feynmanin diagrammia. S-kanavan diagrammissa elektroni ja positroni annihiloituvat ja syntyy fotoni, joka siroaa takaisin elektroniksi ja positroniksi. T-kanavan diagrammissa toinen hiukkasista emittoi ja toinen absorboi fotonin, jolloin siis elektroni ja positroni eivät muutu toisikseen, vaan pysyvät samana.

Sähköheikossa teoriassa Bhabhan sironnalle alimman kertaluvun Feynmanin diagrammit ovat muutoin samanlaiset kuin QED:ssä, mutta sironnassa esiintyvänä mittabosonina on Z-bosoni eikä fotoni.

Bhabhan sirontaa käytetään luminositeetin mittaamiseen LEP:ssä.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Møllerin sironta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Griffths: ”2.2”, Introduction To Elementary Particles. Wiley, 1987. ISBN 0-471-60386-4. (englanniksi)
  2. Dr. Homi Jehangir Bhabha (html) (englanniksi)
  3. Sindre Rødseth Hansen: Measurement of Electroweak Effects in Small Angle Bhabha Scattering with the DELPHI Detector at LEP (pdf) 1996. (englanniksi)
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.