Betty Bronson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betty Bronson

Betty Bronson (17. marraskuuta 1906 Trenton, New Jersey19. lokakuuta 1971 Pasadena, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijä niin mykän kuin äänielokuvankin aikakaudella.

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bronsonin elokuvaura alkoi kuuden vuoden iässä pienellä sivuroolilla elokuvassa Anna Ascends. Kun hän oli 17-vuotias, kirjailija J. M. Barrie valitsi hänet henkilökohtaisesti näyttelemään nimiroolia kirjaansa Peter Pan pohjautuvassa samannimisessä elokuvassa, joka tuli ensi-iltaan vuonna 1924. Tätä elokuvaroolia tavoittelivat sekä Gloria Swanson että Mary Pickford.

Betty Bronsonista tuli hetkellinen menestys Peter Panin julkaisemista seuranneena vuonna. Hän saavutti kohtalaista menestystä uransa loppuaikoina. Bronsonin ensimmäinen äänielokuva oli The Singing Fool Al Jolsonin kanssa.

Hän jatkoi näyttelemistä elokuvissa vuoteen 1933 asti, jolloin hän avioitui Ludwig Lauerhassin kanssa. Bronson ei esiintynyt uudestaan elokuvissa ennen vuotta 1937 ja elokuvaa Jungle Menace. Hän jatkoi näyttelemistä 1960-luvulle saakka, ja hänen viimeinen elokuvaroolinsa oli lopputeksteissä mainitsematta jätetty esiintyminen Evel Knievelin elämäkertaelokuvassa. Hän esiintyi joitakin kertoja televisiossa ohjelmassa Dr. Kildare ja hänen viimeinen televisioesiintymisensä oli ohjelmassa Marcus Delby, M. D. vuonna 1971.

Bronson kuoli pitkällisen sairauden jälkeen vuonna 1971 Pasadenassa, Kaliforniassa ja haudattiin Glendalen Forest Lawn Memorial Parkiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]