Betfair

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betfair
Betfair logo.png
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö (listattu LSE)
Perustettu 2000
Toimitusjohtaja David Yu
Toimiala rahapelit
Kotisivu betfair.com

Betfair on Internetissä toimiva internetkasino ja vedonlyöntipörssi, jossa asiakkaat lyövät vetoa toisia asiakkaita vastaan joko voitosta tai häviöstä. Betfairin pääkonttori sijaitsee Hammersmithin ja Fulhamin kaupunkikunnassa Länsi-Lontoossa, Englannissa. Betfairilla ja sen tytäryhtiöillä on rahapelilisenssit Englannissa, Itävallassa, Saksassa, Italiassa, Maltalla ja Australiassa.

Betfair nousi Yhdysvaltojen merkittävimmäksi laukkakisojen tarjoaksi yhtiön hankittua omistukseensa American TV Games Network (TVG)-yhtiön liiketoiminnan tammikuussa 2009. Kauppahinta oli 50 miljoonaa dollaria.

Betfairin toimitusjohtaja onmilloin? David Yu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betfair aloitti toimintansa kesäkuussa 2000 ja on kasvanut Ison-Britannian suurimmaksi online-vedonlyöntipörssiksi.

Betfair on vedonlyöntipörssi. Vedonlyöntipörssissä kaksi vastakkaisen näkemyksen omaavaa vedonlyöjää lyövät vetoa keskenään. Betfair toimii markkinapaikkana, kuten mikä tahansa pörssi, ja välittää yksittäisten vedonlyöjien osto- ja myyntitarjouksia kohteista. Pelaaja lyö vetoa kohteen voitosta, häviöstä tai esimerkiksi sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoon.

Betfair on herättänyt paljon huomiota brittiläisessä ja australialaisessa mediassa. Sen perustajat, Andrew Black ja Ed Wray, voittivat the Ernst and Young Emerging Entrepreneur of the Year -palkinnon. Ison-Britannian kauppa- ja teollisuusministeriö on myöntänyt Betfairille britannialaisen liike-elämän tunnustuksen Queen´s Awardin.

Lokakuussa 2005 toimitusjohtaja Stephen Hill kertoi erostaan, kun johtokunta ei hyväksynyt suunniteltua osakkeiden liikkeellelaskua.

Marraskuussa 2005 Tasmanian hallitus ilmoitti myöntäneensä Betfairille luvan harjoittaa toimintaa Tasmanian osavaltiossa. Sopimuksen mukaisesti Tasmanian osavaltio saa 5 miljoonaa Australian dollaria ja myöhemmin osavaltio ansaitsee noin 40 miljoonaa dollaria vuosittain. Lisenssi on toinen, jonka Betfair on saanut Ison-Britannian ulkopuolella. Ensimmäinen lisenssin myöntänyt maa oli Malta.

Vuoden 2005 lopussa Betfair osti tanskalaisen pokeriyhtiön PokerChamps.com:in.

Helmikuussa 2006 Betfair aloitti live- eli in-play kohteiden vedonlyönnin.

Huhtikuussa 2006 Softbank hankki 23 % Betfairin osakkeista ja tuolloin Betfair arvioitiin 1,5 miljardin punnan arvoiseksi.

Marraskuussa 2006 Betfair laajensi toimintaansa, järjestämällä pokeriturnauksen Aasiassa.

Syyskuussa 2007 Betfair järjesti yhdessä Harrah's Entertainmentin kanssa World Series of Poker Europe-pokeriturnauksen Lontoossa. WSOPE on järjestetty Lontoossa myös 2008 ja 2009.

Elokuussa 2009 Betfair solmi yhteistyösopimukset jalkapalloseurojen Manchester Unitedin ja FC Barcelonan kanssa.

Kiistakysymyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinkin Ison-Britannian kolme suurinta perinteistä vedonlyöntitoimistoa Gala Coral Group, Ladbrokes ja William Hill ovat arvostellet kilpailun kiristyttyä kärkevästikin Betfairin toimintaa. Nämä yritykset väittävät, että esimerkiksi hevosurheilussa voi helposti ilmetä väärinkäytöksiä, koska näillä niin sanotuilla markkinapaikoilla, joissa vedonlyöjät pelaavat toisiaan vastaan, on helpompaa saada esimerkiksi yksittäinen hevonen häviämään, ja näin väärinkäytökset helpottuvat ja lisääntyvät.

Väärinkäytösten ehkäisemiseksi Betfair on vakuuttanut, että sen asiakkaiden henkilöllisyys tarkistetaan ja että yhtiö pitää kirjaa pelaajiensa vedonlyöntihistoriasta. Betfair on myös allekirjoittanut lukuisia tietojenvaihtosopimuksia (Memorandum of Understanding) eri urheilun aloilla toimivien lajiliittojen ja hallintoelimien kanssa (esimerkiksi UEFA, English FA, WTA, Jockey Club) urheilukorruption estämiseksi. Tietojenvaihtosopimus velvoittaa Betfairia ilmoittamaan lajiliitolle, mikäli liiton alaisissa otteluissa havaitaan poikkeavaa vedonlyöntikäyttäytymistä. Kuitenkin yhteistyösopimuksista huolimatta UEFAn edustajat ovat huolestuneita, että väärinkäytöksiin ei pystytä helposti puuttumaan.[1]

Betfair on kuitenkin puuttunut joihinkin väärinkäytöksiin. Vuonna 2004 Betfair toimitti rikostutkijoille tietoja, jotka osaltaan johtivat pidätykseen. Pidätykset liittyivät väärinkäytöksiin laukkakilpailuissa.

Betfair Ison-Britannian ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betfair tarjoaa palvelujaan myös muihin maihin, kuin niihin joissa sille on myönnetty lisenssi. Joihinkin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Turkkiin ja Thaimaahan Betfair on itse rajoittanut kaikkein tai osan tuotteidensa ja palveluidensa tarjoamista.

Betfair tarjoaa palveluitaan myös suomen kielellä. Suomessa kiistakapulana on ulkomaalaisten yhtiöiden oikeus markkinoida palveluitaan suomalaisille. Toistaiseksi asiasta on olemassa korkeimman oikeuden päätös ahvenanmaalaista Pafia vastaan, jonka mukaan Paf ei saa markkinoida palveluitaan Manner-Suomessa.

Betfair hyväksyy asiakkaikseen myös Australian kansalaisia, mutta ei markkinoi omia palvelujaan siellä. Australian mannermaa on varoittanut Tasmaniaa seurauksista, mikäli sen sopimus Betfairin kanssa jatkuu. Muutamat Australian osavaltiot, kuten Queensland, ovat kieltäneet kansalaisiaan lyömästä vetoja Betfairille, vaikka tällaisten lakipykälien valvominen on vaikeaa ellei mahdotonta. Nämä osavaltiot harkitsevat nyt tiukempien kieltojen toimeenpanemista ja valvontaa. Tasmaniassa Betfair aloitti palveluidensa markkinoinnin vuonna 2006.

Betfair tarjoaa vedonlyöntipalvelujaan myös Kanadassa, missä sen laillinen asema on epävarma. Maan laki kieltää yksityishenkilöä ylläpitämästä on-line-vedonlyöntisivustoa Kanadassa. Kanadalaisilla provinsseilla on mahdollisuus tarjota urheiluvedonlyöntiä, ja kaikki provinssit tekevätkin näin niin sanotun Sport Select -ohjelman kautta. Toisaalta asukkaat voivat lyödä vetoa maan ulkopuolisille verkkosivuille. Betfairin palveluja on pidetty harmaana markkinana Kanadassa. Betfair ei kuitenkaan hyväksy kaikkia kanadalaisia luottokortteja, sillä osalla Kanadalaisten rahoituslaitoksien luottokorttiosastoista on kiinteät yhteydet Amerikkalaisten yritysten kanssa, ja näin Betfair ei voi olla varma korttien omistajien kansalaisuudesta. Yhdysvallat on kriminalisoinut varojen siirtämisen laittomille peliyhtiöille.

Heinäkuussa 2006 kaikki Betfairin ostaman PokerChampsin amerikkalaiset pokeritilit jäädytettiin ja pelaajien rahat palautettiin. Tämä oli suora seuraus BetOnBet-yhtiön toimitusjohtaja Carrutesin pidätykselle New Yorkissa. Tämän jälkeen amerikkalaisten henkilöiden ei enää ollut mahdollista tallettaa rahojaan tai pelata Betfairin tai PokerChampsin pokerisivustoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kilsby, James: UEFA Flags Microbetting Concerns GamblingCompliance.com. 4.3.2008. Viitattu 8.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]