Bernard Cohen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

I. Bernard Cohen (1. maaliskuuta 191420. kesäkuuta 2003) oli yhdysvaltalainen tieteenhistorioitsija ja Victor S. Thomas -professori Harvardin yliopistossa. Tieteenhistorioitsijana Cohen oli erikoistunut fysiikkaan, etenkin fyysikko Isaac Newtonin elämään ja hänen aikaansa. Hän oli Harvardissa professorina koko uransa, joka alkoi vuonna 1942 väiteltyään tohtoriksi ensimmäisenä yhdysvaltalaisena tieteenhistoriasta.[1] Cohenin suurimpiin saavutuksiin kuului Newtonin Principia-teoksen kääntäminen Anne Whitmanin täysin englanniksi. 974-sivuisen teoksen kääntäminen kesti heiltä lähes 15 vuotta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cohen syntyi New Yorkin kaupungille kuuluvan Long Island -saaren Far Rockawayn seudulla vuonna 1914. Opinnot New York Universityssä alkoivat hänen ollessa 15-vuotias, mutta jo ensimmäisen lukuvuoden jälkeen hän lähti yliopistolta ja päätti aloitta eläinlääketieteen opiskelun. Harvardissa hän ryhty opiskelemaan vuoden 1933 lukuvuoden alettua. Pääaineena hänellä oli tässä vaiheessa vielä matematiikka, mutta kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen vuonna 1937 hän kiinnostui uudesta tieteenhistorian opinto-ohjelmasta. Uuden opinto-ohjelman ansiosta hän pääsi George Sartonin – nykyaikaisen tieteenhistorian vaikutusvaltaisimman tutkijan – apulaiseksi.

Cohen haastatteli huhtikuussa 1955 Albert Einsteinia hänen näkemyksistä tieteen kehittymisestä. Cohen oli viimeinen Einsteinia haastatellut henkilö.[2]

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Owen Gingerich: I Bernard Cohen Harvard University. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)
  2. I. Bernand Cohen: Einstein's Last Interview The Newton project. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)