Berlin Alexanderplatz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta. Televiosarjasta kertoo Berlin Alexanderplatz.
Hans Hartig: Tauwetter am Bahnhof Alexanderplatz (Suojasäätä Alexanderplatzin rautatieasemalla), n. 1919.

Berlin Alexanderplatz on Alfred Döblinin vuonna 1929 julkaistu romaani. Se on yksi saksalaisen kirjallisuuden suurista klassikoista.

Alexanderplatzin työläiskaupunginosan mukaan nimetyn kirjan keskiössä on Franz Biberkopf -niminen pikkurikollinen ja satunnainen tappaja. Tarina alkaa hänen vapautuessaan vankilasta ja kuvaa hänen hankalaa tasapainotteluaan vankilan muurien ulkopuolella. Miestä vetävät syrjään kaidalta polulta niin hänen omat demoninsa kuin hänen uudet ystävänsäkin, joista läheisin on Reinhold. Reinhold saa Franzin moneen pulmaan niin naisineen kuin rikollisine juonineenkin.

Döblinin kerronta on monikerroksista, hän sekoittaa kertojanääneen muun muassa sisäistä monologia, uutissähkeitä ja äänitehosteita.

Romaani on filmatisoitu kolmeen otteeseen. Döblin oli itse muokkaamassa käsikirjoitusta Piel Jutzin vuonna 1931 ohjaamaan Berlin – Alexanderplatz -elokuvaan. Vuonna 1980 Rainer Werner Fassbinder työsti romaanista 14-osaisen televisiosarjan. Vuonna 2020 julkaistiin Burhan Qurbanin ohjaama elokuva.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.