Berlin Alexanderplatz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta. Televiosarjasta kertoo Berlin Alexanderplatz.
Berlin Alexanderplatz : Kertomus Franz Biberkopfista
Berlin Alexanderplatz : die Geschichte vom Franz Biberkopf
Alkuperäisteos
Kirjailija Alfred Döblin
Kieli saksa
Genre romaani
Kustantaja S. Fischer Verlag, Berlin
Julkaistu 1929
Suomennos
Suomentaja Aarno Peromies
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1979
Sivumäärä 558
ISBN 951-0-09045-X
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Berlin Alexanderplatz on Alfred Döblinin vuonna 1929 ilmestynyt romaani.[1] Se kuuluu saksalaisen kirjallisuuden suuriin klassikoihin.

Berliinin Alexanderplatzin työläiskaupunginosan mukaan nimetyn kirjan keskiössä on Franz Biberkopf -niminen pikkurikollinen ja satunnainen tappaja. Tarina alkaa, kun hän vapautuu vankilasta, ja kuvaa hänen hankalaa tasapainotteluaan vankilan ulkopuolella. Miestä vetävät syrjään kaidalta polulta niin hänen omat demoninsa kuin uudet ystävänsäkin, joista läheisin on Reinhold. Reinhold saa Franzin mukaan moneen pulmaan niin naisineen kuin rikollisine juonineenkin.

Döblinin kerronta on monitasoista: hän sekoittaa kertojanääneen muun muassa sisäistä monologia, uutissähkeitä ja äänitehosteita. Tämän kollaasitekniikan yhtenä tavoitteena on lukijan vieraannuttaminen. Tarinaa palastellaan myös montaasitekniikalla siten, että juonen lineaarinen kerronta rikkoutuu, kun kertoja ajoittain paljastelee tulevia juonenkäänteitä. [2]

Teoksen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos koostuu yhdeksästä "kirjasta". Döblinin pyrkimyksenä oli, että kunkin kirjan voisi lukea erikseenkin, vaikka lukija ei tuntisi teoksen muita osia. Döblin sovelsi kirjaansa musiikissa käytettävää johtoaihetekniikkaa: tietyt aiheet toistuvat välillä vaimentuen. Näitä ovat vastoinkäymiset, alistuminen, kuolema, uhri ja uudestisyntyminen.[2]

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani on filmatisoitu kolmeen otteeseen. Döblin oli itse muokkaamassa käsikirjoitusta Piel Jutzin vuonna 1931 ohjaamaan Berlin – Alexanderplatz -elokuvaan[3]. Vuonna 1980 Rainer Werner Fassbinder teki romaanista 14-osaisen televisiosarjan[4]. Vuonna 2020 tuli ensi-iltaan Burhan Qurbanin ohjaama elokuva[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”Döblin, Alfred”, Otavan kirjallisuustieto, s. 186. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
  2. a b Döblin, Alfred: ”Teoksen johdanto (Pertti Lassila)”, Berlin Alexanderplatz : Kertomus Franz Biberkopfista. Suomentanut Aarno Peromies. Porvoo–Helsinki–Juva: WSOY, 1979. ISBN 951-0-09045-X.
  3. Berlin Alexanderplatz Elonet.
  4. Berlin Alexanderplatz Elonet.
  5. Berlin Alexanderplatz, Berlinale.de, viitattu 4.4.2021 (saksaksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.