Berliinin raatihuone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Berliinin raatihuone
Rotes Rathaus
Sijainti Mitte, Berliini
Koordinaatit 52°31′7″N, 13°24′30″E
Valmistumisvuosi 1869
Suunnittelija Hermann Friedrich Waesemann
Tyylisuunta Pyörökaarityyli
Korkeus 27 m, torni 74 m
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Berliinin raatihuone (saks. Berliner Rathaus) on hallintorakennus Berliinin Mitten kaupunginosassa, Rathausstraßen varrella. Se tunnetaan punaisen tiilijulkisivunsa ansiosta paremmin nimellä Punainen raatihuone (saks. Rotes Rathaus). Berliinin senaatti kokoontuu raatihuoneella, ja siellä sijaitsevat myös senaatin kanslian sekä Berliinin pormestarin työhuoneet. Hermann Friedrich Waesemannin suunnittelema raatihuone rakennettiin vuosien 1861 ja 1869 välillä. Arkkitehtuuriltaan se edustaa pyörökaarityyliä (saks. Rundbogenstil), joka oli 1800-luvulla suosittu kertaustyyli saksankielisillä alueilla.

Sijainti ja ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatihuoneen (Rotes Rathaus) sijainti vanhan Berliinin alueella
Raatihuone nähtynä Berliinin televisiotornista

Berliinin raatihuone rajautuu luoteessa Rathausstraßeen, koillisessa Jüdenstraßeen, kaakossa Gustav-Böß-Straßeen ja lounaassa Spandauer Straßeen. Raatihuoneen ympärille syntyi laajoja tyhjiä alueita, kun vanhan Berliinin alueella toteutettiin mittavia raivaustöitä DDR:n aikana 1950-luvulta alkaen. Tyhjät tontit alkoivat kuitenkin täyttyä 1960-luvun lopusta lähtien, kun ympäristöön valmistui Park am Ferneshturm, Rathauspassagen, Marx-Engels-Forum sekä Nikolaiviertel. Marx-Engels-Forumin ja Park am Fernsehturmin muodostamaa kokonaisuutta nimitetään nykyään myös Rathausforumiksi. Raatihuoneen ja televisiotornin muodostaman akselin leikkauspisteessä on Neptunbrunnen-suihkulähde, joka sijaitsi aikaisemmin Berliinin kaupunginlinnan edustalla.

Aivan raatihuoneen edessä sijaitsee metroasema Rotes Rathaus, joka avattiin vuonna 2020. Se sijaitsee Berliinin metron U5-linjan varrella. Metroaseman rakennustöitä edelsivät arkeologiset kaivaukset, joissa löydettiin keskiaikaisen raatihuoneen jäänteitä.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus rakennettiin vuosien 1861 ja 1869 välillä saksalaisen arkkitehdin Hermann Friedrich Waesemannin suunnitelmien pohjalta. Sen arkkitehtonisena esikuvana toimi Länsi-Preussissa sijainneen Thornin (nyk. Puolan Toruń) raatihuone.

Jälleenrakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa maailmansodassa raatihuonerakennus kärsi vakavia vaurioita. Sodan jälkeen se sijaitsi Itä-Berliinin alueella ja jälleenrakennettiin 1950-luvulla. Saksojen yhdistymisen jälkeen Berliinin uusi hallinto muutti rakennukseen vuonna 1991. Länsi-Berliinin hallinto oli toiminut Schönebergin raatihuoneella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Berliinin raatihuone.