Neptunbrunnen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neptunbrunnen, taustalla St. Marienkirche -kirkko.

Neptunbrunnen on Berliinin keskustassa sijaitseva suihkulähde, jonka veistosryhmä esittää roomalaista merenjumala Neptunusta.

Monumentaalisen Neptunbrunnenin toteutti kuvanveistäjä Reinhold Begas vuosina 1888–1891 ja se sijaitsi alkujaan Schlossplatzilla Berliinin kaupunkilinnan edustalla. Begas suunnitteli veistosta pitkään omin päin, kunnes Berliinin kaupunki suostui vuonna 1888 rahoittamaan ja pystyttämään sen. Neptunbrunnen vaurioitui jonkin verran toisessa maailmansodassa, ja vuonna 1951 se siirrettiin purettuna varastoon samassa yhteydessä kun viereinen linna purettiin. Fernsehturm-televisiotornin valmistuttua vuonna 1969 Neptunbrunnen pystytettiin uudestaan sen viereiselle aukiolle, Berliinin raatihuoneen eteen.[1] Aukio oli syntynyt, kun paikalla aiemmin olleet korttelit tuhoutuivat sodassa.

Vesiallas on 18 metriä leveä ja Neptunuksen patsas yltää kymmenen metrin korkeuteen, mikä teki Neptunbrunnenista valmistuessaan yhden maailman suurimmista suihkukaivoveistoksista. Veistos esittää Neptunusta istumassa valtavalla simpukankuorella, jota kannattelee neljä Tritonia ja jota ympäröi joukko vettä suihkuttavia puttoja ja merieläimiä. Altaan reunoilla on neljä naishahmoa, jotka symboloivat Saksan keisarikunnan neljää suurta jokea: Reiniä, Oderia, Elbeä ja Veikseliä. Uusbarokkinen teos muistuttaa tyyliltään Berninin Roomaan toteuttamia suihkulähteitä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Neptunbrunnen[vanhentunut linkki] (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 31.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]