Berberiskinkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Berberiskinkki
Schneiders skink 001.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Skinkit Scincidae
Suku: Eumeces
Laji: schneideri
Kaksiosainen nimi

Eumeces schneideri
Daudin, 1802

Katso myös

 Commons-logo.svg Berberiskinkki Commonsissa

Berberiskinkki eli mandariiniskinkki (Eumeces schneideri) kuuluu liskojen (Sauria) alalahkoon ja skinkkiliskojen (Scincidae) eli kaivajaliskojen heimoon.

Berberiskinkki elää luonnossa hiekkaisilla aroilla ja kallioseuduilla Libyassa, Egyptissä, Kyproksella sekä Lähi-idässä. Berberiskinkit ovat sopeutuneet kaivelemaan hiekkaisilla elinalueillaan. Kuumalla, kuivalla elinalueellaan kaivavat skinkit löytävät hiekan alta piilottelevia pieneläimiä, sekä suojan paahteelta, kuivuudelta ja saalistajilta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liskon suomupeite on sileä ja kiiltävä. Väritys on selkäpuolelta harmahtava ja kelta- ja oranssitäpläinen, kyljessä kulkee usein kellertävä juova ulottuen poskiin asti. Lisko kasvaa noin 30–40 cm:n mittaiseksi.

Nimeäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berberiskinkin lähisukulainen algerianskinkki (Eumeces algeriensis eli Novoeumeces algeriensis) elää berberipaimentolaisten alueella Pohjois-Afrikassa Algeriassa ja Marokossa.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berberiskinkit syövät pieniä hyönteisiä kuten sirkkoja ja kovakuoriasia, hämähäkkejä, kotiloita, pieniä liskoja sekä hedelmiä.

Berberiskinkit ovat suosittuja terraarioliskoja, vaikkakin ne ovat usein Egyptistä tuotuja luonnosta pyydettyjä yksilöitä. Suomessa on saatu berberiskinkkejä lisääntymään terraario-oloissa. Terraariossa tulee olla lämpölampun alla Terraarion toisen pään pitäisi olla 38-42 astetta ja toisen 24 astettalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]