Benedictus Granroth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Benedictus Granroth oli suomalainen pappi ja lintutieteilijä.

Granrothin syntymäaika ja -paikka eivät ole tiedossa, mutta todennäköisesti hänen isänsä oli räätäli Gustaf Jönsson ja äitinsä Anna Sigfridsdotter Bonelius, molemmat Pietarsaaresta.

Benedictus Granroth opiskeli Turun Akatemiassa 1699–1706. Hänen joutsenen laulua käsittelevä väitöksensä (pro exercitio) tarkastettiin 31. toukokuuta 1703 (Exercitium academicum, De cantu cycnorum) ja aatelisvaakuna-aiheinen väitöksensä (pro gradu) kesäkuussa 1706. Professori Torsten Rudeen toimi ohjaajana kummassakin väitöksessä. Filosofian maisteriksi hänet nimitettiin kesäkuussa 1707. 4. toukokuuta 1706 Granroth vihittiin papiksi, ja hän pääsi heti apulaispapiksi Uuteenkaarlepyyhyn. Sittemmin hän oli Oulun kappalainen vuosina 1710–1715.

Oulusta Granroth, hänen vaimonsa Margareta Forsman ja heidän poikansa Gustav pakenivat isovihan venäläisvalloittajia Ruotsin Piitimeen, missä sekä Benedictus että Margareta kuolivat 1715. Gustav oli silloin noin viisivuotias. Hänkin meni sittemmin opiskelemaan Turun Akatemiaan ja toimi kappalaisena Pietarsaaressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]