Belizen protestit 2005

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Protestoijat ja mellakkapoliisit kohtaavat Belmopanissa 21. tammikuuta.

Vuonna 2005 Belizen pääkaupungissa Belmopanissa järjestettiin mielenosoituksia tammikuun keskivaiheilla, seurauksena uuden kansallisen budjetin julkaisemisesta. Budjetissa oli runsaasti veronkorotuksia, jotka yhdessä yleisen PUP-puolueeseen (People's United Party) kohdistuneen vihan kanssa saivat aikaan mielenosoituksia.

13. tammikuuta 2005 Said Musan hallitus julkisti kauden 2005–2006 budjetin. Budjetissa oli suuria veronkorotuksia monille yrityksille ja hyödykkeille, mukaan lukien 11 prosentin korotus tonttien myyntiveroihin, viiden prosentin korotus taloudellisille instituutioille, kahdeksan prosentin veronkorotus tupakalle, ja sadan prosentin korotus rommille. Vaikka hallitus väittääkin näiden veronkorotusten olevan rinnastettavissa vuoden 1998 edellisen hallituspuolue UDP:n (United Democratic Party) korotuksiin, nämä verot ja vuosien mittaan kehittynyt kyllästyneisyys nykyisen hallituspuolue PUP:n väitettyihin taloudellisiin virhehallinnointeihin ja korruptioon saivat aikaan protesteja 15. tammikuuta, mukaan lukien välikohtauksia mielenosoittajien ja poliisin välillä. Mielenosoitukset jatkuivat seuraavan viikon ajan.

Mielensoittajia, joiden kyltit vaativat pääministeri Said Musan eroa.

20. tammikuuta yritysmaailma ja työväenliitto järjestivät kahden päivän mittaisen maanlaajuisen lakon. Koska työntekijät eivät tulleet töihin, vedenjakelu keskeytyi suuressa osassa Belizeä. 21. tammikuuta paikalliset uutistoimistot raportoivat pääkaupungissa Belmopanissa tapahtuneista protesteista, joissa oli poltettu hallitusten rakennuksia ja suljettu teitä. Kun hallituksen ministerit kävelivät kohti hallituksen rakennusta, mielenosoittajat heittelivät heitä kivillä ja pulloilla saaden poliisin ja armeijan ottamaan osaa tapahtuneeseen ja häätämään mielenosoittajat. Hallitus on raportoinut asentaneensa kameroita sellaisten rakennusten eteen, joiden luona mielenosoittajien arvioitiin kokoontuvan. Hallitusten rakennukset on ennalta ehkäisevästi suljettu barrikadeilla.

Tämä on kolmas kerta, kun tällaista levottomuutta on ollut Belizessä; ensimmäinen kerta oli 1950-luvulla, toinen kerta 1980-luvulla, jolloin ehdotettiin, että osa maasta liitettäisiin Guatemalaan.

Opposition suunnittelema suuri julkinen mielenosoitus järjestettiin 21. tammikuuta Belmopanissa; PUP-puolue suunnitteli myös vastamielenosoitusta. Kansalliskokousrakennuksen edessä oli massiivinen protesti, joka johti väkivaltaan. Protestoijat heittivät kiviä poliiseja kohti, jotka vastasivat kumiluodeilla ja mellakkakaasulla. Aseiden tuli ja sireenien ääni kuuluivat vähintään kilometrin päähän. Ainakin yksi suurempi räjähtävä ääni kuului kovempana kuin aseiden tuli; äänen lähde ei ole tiedossa. Monia protestoijia pidätettiin. Lupa mielenosoituksille loppui 15.00, mutta protestoijille annettiin tunnin pidennys. Pidennyksen loputtua käskyt hajaantua eivät saaneet vastausta. Komisario Jefferires luki mellakkalain joukolle, ja 40 minuutin päästä hän antoi mellakkapoliisille käskyn hajaannuttaa joukko, johon he käyttivät kyynelkaasua ja kumiluoteja. Työväenjärjestön työntekijät asettuivat maahan ja kieltäytyivät hajaantumasta, jolloin heidät raahattiin pois alueelta. Poliisi oli hyvin rauhallinen päivän aikana, vaikkakin poliisikadettien sanottiin käyttävän liian kovia otteita käskyjen vastaisesti; raportit kertovat valmiiksi koulutettujen poliisien poistaneen joitakin kadetteja poliisin riveistä, ja jotkut lähteet sanovat, ettei kiviä heitetty, ennen kuin kadetti löi protestoijaa pampulla päähän.