Battler Britton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robert Hereward "Battler" Britton (kunniamerkit DSO eli Distinguished Service Order, DFC eli Distinguished Flying Cross ja Croix de Guerre palkilla) on kuvitteellinen brittiläinen sarjakuvahahmo.

Battler Britton on lentäjä-ässä, entinen Perun laivaston luutnantti ja muukalaislegioonan kapteeni (Croix de Guerre lienee saatu siellä). Keskimmäinen nimi Hereward viittaa muinaiseen normanneja vastaan taistelleeseen sankariin. Lempinimi Battler Britton viitannee paitsi kantajansa taistelutaitoihin, myös ilmasotaan Britanniasta (Battle of Britain).

Sotilasarvoltaan Britton on useimmiten majuri, muutamassa tarinassa everstiluutnantti ja ainakin kertaalleen eräässä kansallisen Kiinan lentojoukkoihin sijoittuvassa tarinassa eversti.

Sarjakuvan loi Mike Butterworth ja sen ensimmäinen piirtäjä oli Geoff Campion. Ensimmäisen kerran Battler Britton ilmestyi päiväsarjakuvana The Sun lehdessä 7. tammikuuta 1956. Sen jälkeen sitä julkaistiin lehdissä Thriller Picture Library (TPL) ja Air Ace Picture Library (AAPL). Kustantaja Fleetway julkaisi kaksi kokoomateosta kovissa kansissa vuosina 1960 ja 1961. Ensimmäinen niistä julkaistiin myös Suomessa nimellä "Battler Britton, kertomuksia joistakin niistä seikkailuista, joihin ilmavoimien everstiluutnantti Robert Hereward Britton joutui sodan aikana" (Sarjakustannus, Tampere 1962).

Sarjaa piirsi suuri joukko eri piirtäjiä: Colin Merritt, Mike Western, John Gillat, Peter Sutherland, Ian Kennedy, Enric Sio, Ferdinando Tacconi, Dino Battaglia, Sergio Tarquinio, Nevia Zeccara, Renzo Calagari, Gino D'Antonio, Giorgio Trevisan, Guy Mouminoux, Kurt Caesar, Solano Lopez ja Hugo Pratt.

Suomessa Battler Brittonia julkaistiin Korkeajännityssarjassa ja Pilotti-lehdessä (Semic Press, 1971–1975) sekä Siivet-lehdessä 1962-. Korkeajännityksen aikaisemmat sankarit, kuten Rick Random, olivat peräisin brittiläisestä Super Detective Library -lehdestä, mutta Battler Brittonia julkaisi TPL, jonka sarjoja alettiin julkaista Suomessa.

Ensimmäinen suomeksi julkaistu tarina oli "Hävittäjälentäjä Britton" (Battler Britton and the Island Fortress), Korkeajännityssarja 9/1958 (TPL 160). Sen oli piirtänyt Ferdinando Tacconi, syntyjään italialainen sarjakuvataiteilija. Myöhemmin hän on piirtänyt sarjakuvia Dylan Dog, Nick Raider ja luonut Aristokraatit-sarjakuvan (Gli Aristocratici), jota on julkaistu Suomessakin.

Battler Brittonin tarinoiden juonet ovat epätodellisia ja huimia seikkailuja, joista sankari selviää lähes yliluonnollisilla lentotaidoillaan ja uskomattomalla onnellaan. Hän on brittiläisen hengen ja isänmaallisuuden ruumiillistuma.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kvaak - Battler Britton (Arkistoitu – Internet Archive)