Jet-Ace Logan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jim Logan, lempinimeltään "Jet-Ace" Logan, on fiktiivinen englantilainen tieteissarjakuvahahmo, Kuninkaallisten ilmavoimien avaruusjoukkojen paras lentäjä. Sarjakuva ilmestyi vuosina 1956-1974.

Jet-Ace Logan on Michael Butterworthin luomus ja ensimmäinen piirtäjä oli Geoff Campion. Tunnetuin Jet-Acen piirtäjä on John Gillat, joka tunnetaan Suomessa myös sarjakuvalehdessä Buster julkaistusta sarjasta "Benny Kultajalka" (engl. Billy's Boots).

Sarjakuvasankari Logan suoritti ensiesiintymisensä Comet-lehdessä (n:o 426) 15. syyskuuta 1956. Comet-lehdessä hän taisteli avaruusolioita vastaan vuoteen 1959, minkä jälkeen hänen seikkailunsa jatkui lehdessä Tiger (1959-68). Näitä sivukooltaan isoja sarjoja on julkaistu Suomessa 1970-luvulla kahdessa kirjassa nimellä Avaruuden Jättikorkeajännitys.

Jet-Ace Logan -tarinoita julkaistiin myös Thriller Picture Library (TPL) –lehdessä (ensimmäisen kerran numerossa 383, "The Piebald Men", ja viimeisen kerran numerossa 450, "Flight from the Sun"). Näitä taskukirjakokoa olevia sarjakuvia on julkaistu Suomessa TV-sarja-lehdessä (Kustannus Oy Pecos Bill, 1961-1963; Sarjakustannus 1962-1963) [1]. ja Korkeajännityksessä. Jotkut näistä tarinoista ovat Rick Randomista tunnetun Ron Turnerin piirtämiä. Vuonna 1974 ilmestynyt Avaruuden Korkeajännitys -lehti julkaisi ainoastaan näiden jo suomennettujen sarjakuvien uusintoja. Viimeisen kerran Jet-Ace Logan näyttäytyi brittiläisessä Tiger-vuosikirjassa 1974.

Jet-Ace Logan -tarinoissa maailma ja ihmiskunta pelastuu monenlaisten avaruudesta tulleiden kavalien hirviöiden käsistä lentäjä-ässän nokkeluuden ansiosta. Jet-Acen uskollinen ystävä on koomista kevennystä tarjoava pullukka "Plum-Duff" Charteris. Esimiehenä on ankara majuri Cobb, jota Jet-Ace kutsuu tuttavallisesti Cobbyksi. Jet-Ace on paljon hurjapäisempi ja huonotapaisempi kuin herrasmiesetsivä Rick Random. Hän muistuttaa enemmänkin toisen maailmansodan lentäjäsankaria Dogfight Dixonia. Italialainen Kurt Caesar on piirtänyt molempia sarjoja.

2000-luvulla Jet-Ace Loganin parhaita tarinoita on julkaistu Suomessa Avaruuden Korkeajännityssarja -nimisinä taskukirjoina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TV-sarja-lehti Antikvariaatti Makedonia. Arkistoitu 21.2.2014. Viitattu 6.2.2014.