Basso Media

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Basso (yritys))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Basson logo.

Basso Media oli helsinkiläinen mediayhtiö. Yrityksen virallinen nimi oli Oy Basso Media Ltd. Yritys koostui radiosta, tapahtumista sekä näitä yhdistävästä verkkosivustosta.[1] Basson arvoja ovat rauha, rakkaus ja yhteisöllisyys. [2] Huhtikuussa 2020 Bauer Media osti Basso Median.[3]

Basson kohderyhmää olivat kaupunkilaiset, 19-34-vuotiaat nuoret aikuiset. Kuulijoista 62 % oli miehiä ja 37 % naisia. Bassoradiota kuunneltiin keskimäärin 127 minuuttia päivässä.[4]

Radio Sputnikin ja Spirit FM:n taajuudet siirtyivät Basso Medialle vuonna 2018.[5] Radio Sputnikin taajuuksilla aloitti lähetykset I LUV 2K ja Spirit FM:n taajuuksilla Box.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basso Media aloitti liiketoiminnan vuonna 2004 nimellä The Fried Design Oy. Yhtiö perustettiin musiikkituotantoyhtiö The Fried Music Oy:n kylkeen mainostoimistoksi ja aikakauslehti Possen kustantajaksi. Posse oli Suomen ensimmäinen kokonaan hiphop-kulttuuriin keskittynyt aikakauslehti. Vuoden 2004 lopussa Fried Design aloitti yhteistyön suomihiphop.com-nimisen sivuston kanssa. Tarkoituksena oli yhdistää Posse ja suomihiphop.com, jotka molemmat edustivat kotimaista hiphop-kulttuuria. Yhdistymisen myötä suomihiphop.com siirtyi osoitteeseen posse.fi.

Vuonna 2005 Fried Design ryhtyi neuvottelemaan yhdistymisestä tuolloin yksinomaan netissä toimineen Bassoradion kanssa. Tavoite oli yhdistää verkko, lehti ja radio yhdeksi mediakokonaisuudeksi edustamaan kotimaista urbaania musiikkia ja kulttuuria. Vuonna 2006 Bassoradio ja Fried Design yhdistyivät, jolloin yhtiön toimenkuva muuttui lopullisesti mainostoimistosta mediayhtiöksi. Yhdistymistä juhlittiin maaliskuussa 2006 Helsinki Clubilla, jossa järjestettiin palkintojenjakotilaisuus Basso Gaala -nimellä.

Bassoradion ja suomihiphop.comin omistajat siirtyivät osakeannilla Basso Mediaksi nimetyn uuden yhtiön palvelukseen. Ensitöikseen yhtiö haki pääkaupunkiseudun FM-taajuudelle toimilupaa kaudelle 2007–2011. Kesäkuussa 2006 liikenne- ja viestintäministeriö myönsi Bassoradiolle toimiluvan. Radiolähetykset aloitettiin 1. tammikuuta 2007.

Vuonna 2007 Basso Media ryhtyi suunnittelemaan televisiohanketta, jonka alustana toimisi Internet, sekä Helsingin Sinebrychoffin puistossa järjestettävää ilmaiskonserttia, Basso Festivaalia. Festivaalille saatiin kaupungin lupa vuonna 2008, ja se pidettiin 7. kesäkuuta. Sinebrychoffin puiston lisäksi tapahtumia oli ympäri Helsingin keskustaa klubien, näyttelyiden, lavatanssien ja skeittitapahtumien muodossa. Samana vuonna Basso Media solmi yhteistyösopimuksen kulttuuriprojekti Nosteen kanssa perustettavasta kanavasta ja Noste-sarjasta. Basso Televisio aloitti lähetyksensä 1. heinäkuuta 2008 viikoittaisella Noste-ohjelmalla.

Yhtiö teki vuosina 2009-2010 suuren organisaatio- ja sisältömuutoksen, jonka myötä suurin osa osakkaista myi osakkeensa pois, ja siirtyivät pois yhtiön palveluksesta. Sisällön osalta tapahtumatuotanto lopetettiin kokonaan, ja yhtiö keskittyi puhtaasti median tekemiseen. Lehden formaatti, sivuston rakenne ja radion ohjelmakartta uudistettiin muutoksen yhteydessä.

Huhtikuusta 2020 alkaen Basso Median on omistanut Bauer Media.[3]

Mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassolla oli aikakauslehti, joka tunnettiin ensin nimellä Posse ja myöhemmin nimellä Basso.

Ensimmäinen Posse-lehti ilmestyi syksyllä vuonna 2001[7]. Kyseessä oli tekijöittensä Raine Ruopan ja Antti Ratisen oppilastyö[7]. Sen jälkeen lehti ilmestyi epäsäännöllisin väliajoin[7]. Vuonna 2005 lehti siirtyi Rautakirjan jakeluun. lähde? Samalla lehden ilmestymistiheyttä nostettiin vuodessa kuuteen numeroon. lähde? Possen sisältö koostui pääosin kotimaisen ja amerikkalaisen hiphop-kulttuurin ilmiöistä, persoonallisuuksista sekä tapahtumista. lähde? Sisältö muuttui lehden nimenmuutoksen yhteydessä käsittelemään yleisluontoisemmin urbaania kulttuuria. lähde?

Aikakauslehti Posse ja radiokanava Bassoradio yhdistyivät vuonna 2006[8]. Samalla Possen nimi muuttui Basso Magazineksi[8].

Jan Zapasnik toimi lehden päätoimittajana vuodesta 2005 vuoteen 2008, jolloin hän siirtyi Basso Median toimitusjohtajaksi[9]. Uudeksi päätoimittajaksi valittiin Risto Nevanlinna[10]. Vuoden 2010 alussa lehden päätoimittajana ja samalla myös verkkosivuston sisällön vastuuhenkilönä aloitti Miika Särmäkari[11].

Vuodeksi 2010 lehden ilmestymistiheyttä päätettiin pudottaa kuudesta numerosta neljään, mutta tuplata sivumäärä. lähde? Lehti oli Rautakirjan jakelussa, ja sen painosmäärä oli 10 000-12 000 lehteä.lähde? Vuonna 2011 Basso rakensi Rautakirjan jakelun lisäksi oman jakeluketjun, joka koostui eri kaupungeissa toimivista vaate- ja musiikkiliikkeistä. lähde? Lehti sai vuodesta 2006 alkaen kulttuurilehtitukea opetusministeriöltä. lähde? Lehti oli kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jäsen.lähde? Lehti sai Kultti Ry:n sekä Akateemisen kirjakaupan myöntämän Vuoden laatulehti -palkinnon vuosina 2009[12] ja 2012lähde?. Basso-lehti sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä 10 000 euron suuruisen kulttuurilehtien laatupalkinnon vuonna 2012[13].

Tammikuussa 2013 Basso Media ilmoitti lopettavansa lehden julkaisun, koska se oli ajautunut irralliseksi Basso Median radiosta, sivustosta ja tapahtumista.[14]

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bassoradio

Bassoradio oli alun perin oppilastyönä vuonna 2004 perustettu radiokanava, jonka perustivat opiskelijat Ville Tikkanen, Robin Grotenfelt ja Tuomas Rauhala.

Ennen liikenne- ja viestintäministeriön myöntämää radiotoimilupaa Bassoradio toimi internetissä sekä erikoisluvalla määräaikaisesti FM-taajuuksilla. Radiotoimiluvan myötä Bassoradio aloitti vuonna 2007 pääkaupunkiseudun FM-taajuudella 102,8 MHz sekä Welhon taajuudella 105,9 MHz. Bassoradiolle myönnettiin 17. helmikuuta 2011 valtakunnalliset toimiluvat pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turkuun, Tampereelle, Ouluun ja Jyväskylään vuosiksi 2012-2019. Bassoradio, I LUV 2K ja Box saivat jatkoluvat myös toimilupakaudelle 2020-2030.[15]

Bassoradiolla oli arkisin kolme prime time -ohjelmaa, arki-iltaisin ja viikonloppuisin 56 DJ-ohjelmaa, joita tekivät yli 120 kotimaista DJ:tä.[16]

Basso lanseerasi vuonna 2010 ensimmäisenä suomalaisena radiokanavana myös niin sanotun pop-up-radiokonseptin, joka tarjoaa mainostajille mahdollisuuden rakentaa kokonaan oma määräaikainen radiokanava tai radio-ohjelma. Yksi esimerkki tästä on Nissanille rakennettu kolmen kuukauden määräaikainen Juke FM -radiokanava.

Bassoradio oli Suomen Radioiden Liitto SRL ry:n jäsen (Liitto käyttää markkinointinimeä RadioMedia).[2]

Basso Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basso Televisio oli vuonna 2008 perustettu, internetiä alustanaan käyttävä kanava. Se esittää kotimaisia viihdesarjoja, videoblogeja, lyhytfilmejä ja musiikkivideoita kohderyhmälle 18-34-vuotiaat kaupunkilaiset nuoret aikuiset.

Sen sarjoja ovat olleet nousevaa kaupunkikulttuuria käsittelevä, toimittaja ja dj Jaako Hurmeen juontama NosteTV, rap-artisti Tony Stereon humoristinen makasiiniohjelma Tony Stereo XXL, radiovieraiden haastattelutaltiointeja esittelevä Pelkät sekä kansainvälinen U:Music-televisiosarja Helsingin ilmiöistä. Sitä juonsi dj ja toimittaja Oded Peled.

Basso Televisio on sittemmin integroitu verkkosivusto Basso.fi:n sisään audiovisuaaliseksi sisältövirraksi yhdessä tekstin, kuvan ja äänen lisäksi. Samalla on luovuttu Basso Televisio -nimestä, joka yhtiön näkemyksen mukaan viittaa liiaksi analogiseen jakelutapaan.

Sivusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basson verkkosivusto on toiminut vuodesta 1997, jolloin sivuston nimi oli The Fam. Vuonna 2000 sivuston nimi vaihdettiin suomihiphop.comiksi, vuonna 2005 posse.fi:ksi ja vuonna 2006 basso.fi:ksi. Sivusto oli alun perin pienen joukon keskustelufoorumi, josta kasvoi kotimaisen hiphop-musiikin nousun myötä tärkeä keskustelufoorumi kaikille edellä mainitusta musiikkityylistä kiinnostuneille. Sittemmin sivuston sisältö ja kävijämäärä ovat kasvaneet muun muassa television lanseeraamisen myötä, ja nykyään sivuston luonne on enemmän yleisluontoinen sisällöltään.

Sosiaalinen media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basson somekanavilla on yhteensä yli 100 000 seuraajaa.[17][18][19][20] Somekanavissa julkaistaan säännöllisesti mm. ajankohtais- ja huumorisisältöä, erityisesti videoita. Basson somevideoista tunnetuin konsepti on Slämäri, videomuotoinen kaverikirja, jossa suomalaiset artistit ja vaikuttajat pääsevät vastaamaan kysymyksiin. Slämäri-videoita on julkaistu yli 150 ja niitä on katsottu YouTubessa yli 220 000 kertaa.[21]

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Festivaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basso Festival Sinebrychoffin puistossa 2009

Basso Festivaali oli kaksipäiväinen kaupunkitapahtuma, jonka pääpainopiste on sijoittunut Helsingin Sinebrychoffin puistoon.

Ensimmäinen festivaali järjestettiin kesäkuussa 2008. Tapahtumaan kuuluvat myös Helsingin keskustassa järjestettävät klubi-illat, taide- ja muotinäyttelyt sekä skate-tapahtumat. Ensimmäisen Basso Festivaalin artisteja olivat vuonna 2008 muiden muassa Janna Hurmerinta, Pyhimys, Les Corps Mince de Françoise, Accu, Dj Rafik, TV Off, Heikki Kuula, Regina, Juno, Rico Tubbs, Atomic Hooligan, Dj Muffler, Heikki L ja Joe Blazey.

Vuonna 2009 järjestetty festivaali kasvatettiin käsittämään Sinebrychoffin puiston lisäksi myös Suvilahden voimala, jossa järjestettiin iltafestivaali. Vuoden 2009 esiintyjiä olivat muiden muassa kotimaiset artistit Asa ja Jätkäjätkät, Reino Nordin Dynamic Duo, The Capital Beat, Zebra and Snake, Top Billin, Rico Tubbs, Pintandwefall, Manna sekä ulkomaalaisista norjalainen Annie, brittiläiset The Whip, Beardyman, A1 Bassline, Clement Marfo and The Frontline, ranskalainen Kavinsky ja amerikkalaiset Dj Rupture ja Holy Ghost.

Vuonna 2009 tappiollisen Basso Festivaalin jälkeen Basson myi tapahtumatuotannosta vastanneen tytäryhtiön kokonaan pois luopuen samalla kokonaan tapahtumatuotannosta. Basso Festivaalin jälkeen Sinebrychoffin puistossa on järjestetty Bassline Festivalia, jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Basson tai Basso Festivaalin kanssa.

Bassoradio Music Awards[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassoradio Music Awards oli vuosittainen gaala-henkinen tapahtuma, jossa palkitaan edellisen vuoden parhaat tekijät uuden musiikin ja uuden kaupunkikulttuurin saralla. Tapahtuma järjestettiin aiemmin nimellä Posse Gaala, Basso Gaala ja viimeisempänä Bassoradio Music Awards.

Vuosina 2005 ja 2006 tilaisuus järjestettiin Helsinki Clubilla, vuonna 2007 Stockholm Diskotekissä ja vuonna 2008 ja 2009 Virgin Oil Companyssa. Palkintokategoriat ovat vaihdelleet vuosittain. Tapahtumatuotannosta luopumisen yhteydessä Basso on jättänyt Bassoradio Music Awardsin pois.

Basson itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basso on järjestänyt yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa jokavuotisen itsenäisyyspäivän vastaanoton vuodesta 2016 lähtien. Juhliin kutsutaan vuoden ansioituneimpia kulttuuripersoonia ja yleisön ehdotuksia niistä, jotka ansaitsevat kutsun juhliin.[22]

Noste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassoradio jakaa Noste-palkintoja neljä kertaa vuodessa erilaisiin kulttuuriprojekteihin. Jokainen kulttuurialan edustaja voi hakea mukaan kilpailuun, josta on mahdollisuus saada rahoitusta 50-2000€ yhtä hakukierrosta kohden kulttuuriprojektia varten.

Haku Noste-kilpailuun tapahtuu hakulomakkeen ja sosiaalisen median kautta. Hakija kerää kannatusta eri sosiaalisen median kanavissa ja näin hakija voi päästä haastatteluun Bassoradioon. Haastattelulla hakija voi tuoda osaamistaan esille, josta on hyötyä tuomarivalinnoissa. Tuomaristoon kuuluvat eri kulttuurialojen ammattilaiset ja hanketta tukevat sponsorit.[23]

Vuoden 2019 alusta Noste-kulttuurisponsorointiohjelma muuttuu esiintyville artisteille suunnatuksi.[24]

Palkinnot ja kunniamaininnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2004 - Bassoradio.com-sivusto palkittiin vuoden parhaana verkkosivuna Finnish Club Awards-tapahtumassa.
  • 2007 - Bassoradio sai Lifesaverin myöntämän kunniamaininnan Femma Gaalassa.
  • 2009 - Basso.fi palkittiin vuoden parhaana foorumina The Voice Web Awards -verkkoäänestyksessä.
  • 2009 - Basso-lehti palkittiin vuoden laatulehtenä Kultti Ry:n ja Akateemisen kirjakaupan järjestämässä kilpailussa.
  • 2009 - Basso sai Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myöntämän kunniamaininnan vuoden kulttuuriteko-kilpailussa.
  • 2010 - Basson myyntitiimi voitti vuoden 2010 Radio Gaalassa kategorian vuoden paikallinen myyntitiimi.
  • 2010 - Basso-lehti palkittiin "Hopeahuippu"-palkinnolla Grafian järjestämässä Vuoden Huiput -kilpailun julkaisugrafiikka-kategoriassa.
  • 2012 - Basso-lehti palkittiin "vuoden laatulehtenä", palkitsija Kultti ry.
  • 2012 - Basso-lehti palkittiin "Valtion Vuoden Kulttuurilehti"-palkinnolla
  • 2015 - Bassoradio palkittiin vuoden asiakaspromootiosta Radio Gaalassa.
  • 2015 - Bassoradio palkittiin vuoden verkkototeuksesta Radio Gaalassa.
  • 2016 - Bassoradio palkittiin vuoden asiakaspromootiosta Radio Gaalassa.
  • 2017 - Bassoradion Nost€ valittiin vuoden radio promootiona Radio Gaalassa.
  • 2018 - Basson myyntitiimi voitti vuoden 2018 Radio Gaalassa kategorian vuoden valtakunnallinen myyntitiimi.
  • 2018 - Basson toimitusjohtaja Riikka Reunanen valittiin Radio Gaalassa vuoden radioammattilaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Info - Basso Basso. Arkistoitu 22.11.2018. Viitattu 22.11.2018.
  2. a b Bassoradio www.radiomedia.fi. Viitattu 22.11.2018.
  3. a b Aromaa, Jonni: Bassoradio myytiin – päätyi Radio Novan pyörittäjälle Yle Uutiset. 2.4.2020. Viitattu 12.4.2020.
  4. Bassoradio www.radiomedia.fi. Viitattu 22.11.2018.
  5. Radio Sputnikin ja Spirit FM:n taajuudet Basso Medialle Mediamonitori. 05.06.2018. Viitattu 8.6.2018.
  6. Tero Toivonen: Basson uusi radiokanava I LUV 2K aloittaa lähetykset Mediamonitori. 21.6.2018. Viitattu 6.11.2018.
  7. a b c Admin: Basso-lehti kuoli MediaViikko. 31.1.2013. Viitattu 30.7.2022.
  8. a b Kauppalehti: Possesta tulee Basso Tärkeimmät talousuutiset | Kauppalehti. Viitattu 30.7.2022.
  9. Admin: Basso-lehteen uusi päätoimittaja MediaViikko. 14.4.2008. Viitattu 30.7.2022.
  10. Basso-lehdelle uusi päätoimittaja mtvuutiset.fi. 12.4.2008. Viitattu 30.7.2022.
  11. Admin: Miika Särmäkari Basson päätoimittajaksi MediaViikko. 12.1.2010. Viitattu 30.7.2022.
  12. Vuoden laatulehti 2009-palkinto Bassolle - Jazzrytmit jazzrytmit.fi. 1.10.2009. Viitattu 30.7.2022.
  13. Arhinmäki jakoi kulttuurilehtien laatupalkinnot Valtioneuvosto. 2.10.2012. Viitattu 30.7.2022.
  14. Kulttuurilehti Basso lopetetaan Helsingin Sanomat. 30.1.2013. Viitattu 30.1.2013. [vanhentunut linkki]
  15. Valtioneuvosto myönsi uudet radion ohjelmistotoimiluvat www.radiomedia.fi. Viitattu 22.11.2018.
  16. Basso - Radio Basso. Arkistoitu 22.11.2018. Viitattu 22.11.2018.
  17. BASSORADIO (@Bassomedia) | Twitter twitter.com. Viitattu 22.11.2018.
  18. Bassoradio YouTube. Viitattu 22.11.2018.
  19. Bassoradio (@bassoradio) • Instagram-kuvat ja -videot www.instagram.com. Viitattu 22.11.2018.
  20. Basso www.facebook.com. Viitattu 22.11.2018.
  21. Basson Slämäri - YouTube YouTube. Viitattu 22.11.2018.
  22. Bassoradion Itsenäisyyspäivän vastaanotto 2017 Valkoisessa salissa Basso. Arkistoitu 22.11.2018. Viitattu 22.11.2018.
  23. Basso: NOST€ - Bassoradio Bassoradion NOST€. Arkistoitu 22.11.2018. Viitattu 22.11.2018.
  24. Basso Nosteen ja LiveFIN ry:n yhteistyö nostaa keikkalavoille uusia artisteja - Basso Basso. 10.10.2018. Arkistoitu 20.11.2018. Viitattu 19.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]