Barbara Barrie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barbara Barrie ja Barney Miller vuonna 1975.

Barbara Barrie (oik. Barbara Ann Berman, s. 23. toukokuuta 1931 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen teatteri-, elokuva- ja televisionäyttelijä sekä kirjailija. Hän oli ehdolla parhaan naissivuosan Oscar-palkintoon vuoden 1979 elokuvasta Fillarijengi.

Barbara Barrie syntyi juutalaisperheeseen Chicagossa, josta perhe muutti Texasin Corpus Christiin kun tyttö oli yhdeksänvuotias. High schoolin jälkeen Barrie opiskeli aluksi journalismia Del Mar Collegessa, mutta vaihtoi sitten Texasin yliopistoon Austiniin, jossa suoritti bachelor-tutkinnon 1952 pääaineenaan draama. Hän muutti New Yorkiin ja otti taiteilijanimekseen Bermanin sijasta Barbara Barrie. Hän teki merkittäviä rooleja Broadwayn ja off-Broadwayn teattereissa, sekä puhe- että musiikkinäytelmissä.

Barbara Barrien ensimmäinen tehtävä elokuvissa oli kreditoimaton rooli George Stevensin Jättiläisessä. Vuoden 1964 elokuvassa Onnen hinta hän esitti pääosaa eronneena naisena, joka rakastuu afroamerikkalaiseen mieheen ja joutuu vaikeaan huoltajuustaisteluun lapsistaan uuden aviomiehensä rodun takia.

Vuoden 1979 äidin roolistaan Fillarijengissä Barrie sai Oscar-ehdokkuuden ja esitti samaa roolia myös elokuvan pohjalta tehdyssä 8-osaisessa televisiosarjassa. Äidin rooleja hän teki myös elokuvissa Tyttö joka kävi intin ja Judy Berlin, josta hän sai Independent Spirit -palkinnon.

Teatteri- ja elokuvatöiden lisäksi Barrie on esiintynyt monissa televisioelokuvissa ja -sarjoissa 2010-luvulle saakka, huolimatta suolistosyövästään. Hän oli Emmy-ehdokkaana vuoden 2003 roolistaan sarjassa Kova laki: Erikoisyksikkö.

Barrie on kirjoittanut tietokirjoja syöpää sairastaville sekä pari lastenkirjaa.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Barbara Barrie