Barasinga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barasinga
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Hirvieläimet Cervidae
Alaheimo: Jalohirvet Cervinae
Suku: Rucervus
Laji: duvaucelii
Kaksiosainen nimi

Rucervus duvaucelii
(G. Cuvier, 1823)

Synonyymit
Barasingan levinneisyys punaisella
Barasingan levinneisyys punaisella
Katso myös

  Barasinga Wikispeciesissä
  Barasinga Commonsissa

Barasinga (Rucervus duvaucelii,[1] aiemmin Cervus duvaucelii) on aasialainen hirvieläin. Laji on uhanalainen ja se on harvinaistunut viime vuosikymmeninä melkoisesti.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barasinga on melko kookas hirvieläin. Sen säkäkorkeus on 120–135 senttiä ja sen paino voi olla jopa 180 kiloa. Naaraat ovat uroksia kookkaampia. Barasingan turkki on ruskea ja vatsaan päin kellertyvä. Selässä on usein tumma juova ja hännän alapinta on valkoinen. Turkin väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Lämpiminä aikoina värit kirkastuvat. Uroksilla selkä punertuu ja naaraalla kellertyy. Selkään ja kupeille saattaa tulla himmeitä pilkkuja. Vasat ovat täplikkäitä.

Barasingan sarvet ovat komeat ja kasvavat iän myötä. Täysikasvuisella sarven runko voi olla jopa metrin pituinen ja sarven piikit voivat olla 10–15-senttimetrisiä. Sarvien päätyyppejä on kaksi, mutta niistä on useita muunnelmia.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barasingoja tavataan nykyään vain Nepalissa sekä Intiassa Uttar Pradeshin ja Madhya Pradeshin osavaltioissa. Bangladeshista ja Bhutanista hirvet ovat luultavasti hävinneet. Barasingoja elää useilla suojelualueilla ja välittömän häviämisen vaara on väistynyt. Barasingat elävät etenkin soilla ja ruohostomailla, sekä paikoin myös metsissä.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barasingat liikkuvat tavallisesti 10–20 yksilön laumoina, lisääntymisaikana laumat kasvavat 30–60 yksilöön. Ravintonaan barasingat käyttävät lähinnä ruohoa. Naaraiden kanto-aika on 240–250 päivää ja ne synnyttävät yleensä yhden, joskus kaksi vasaa. Barasingat elävät noin 20 vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Duckworth, J.W., Samba Kumar, N., Chiranjibi Prasad Pokheral, Sagar Baral, H. & Timmins, R.J.: Rucervus duvaucelii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)