Barahir

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

J. R. R. Tolkienin kuvitteellisessa Keski-Maassa Barahir tarkoittaa kolmea eri henkilöä:


1. Barahir oli Dorthonionin mies, Bëorin suvun jälkeläinen Ensimmäisellä Ajalla, Bregorin poika, Emeldirin aviomies sekä kaikkein tunnetuin Berenin isänä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Barahir taisteli Dagor Bragollachin taistelussa, missä Morgothin armeijan voittivat Beleriandin pohjoisten valtakuntien Haltiat ja Ihmiset, mukaan lukien Barahirin maat Dorthonionin. Kiitoksena henkensä pelastamisesta Finrod Felagund lupasi ystävyytensä Barahirille ja tämän väelle. Merkkinä kiitollisuudestaan Finrod antoi Barahirille sormuksen, joka tunnetaan nimellä "Barahirin sormus" ja se periytyi suvussa.

Valtakuntansa tuhoutumisen jälkeen Barahir jäi Dorthonioniin Tarn Aeluinissa yhdessä kahdentoista kumppaninsa kanssa. Nämä olivat Gildor, Belegund, Baragund, Gorlim, Beren, Urthel, Dagnir, Ragnor, Radhruin, Dairuin, Arthad ja Hathadir. Heidät petti Sauronilla Gorlim, jolla oli ikävä vaimoaan. Heidän salainan piilopaikkansa löydettiin ja Barahirin väki lyötiin. Vain Barahirin poika Beren pakeni teurastusta ja häntä odotti suuri kohtalo.

2. Kahdeksas Gondorin hallitseva käskynhaltija.

3. Barahir oli myös Ithilienin kolmas prinssi Neljännellä Ajalla, Faramirin ja Éowynin pojanpoika. Hän kirjoitti Aragornin ja Arwenin tarinan.