Bann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bann
Bann Colerainessa
Bann Colerainessa
Alkulähde Mournevuoret
Laskupaikka Irlanninmeri
Maat Pohjois-Irlanti
Pituus 129 km

Bann (iiriksi An Bhanna, ulsterinskotiksi Bann Wattèr) on pisin joki Pohjois-Irlannissa kokonaispituudella 129 km. Joki virtaa provinssin kaakkoisosasta luoteisrannikolle pysähtyen matkalla valtavaan Lough Neaghiin.

Joki on ollut merkittävässä asemassa Pohjois-Irlannin teollistumisessa, erityisesti koskien puuteollisuutta. Nykyään lohi-ja ankeriaskalastamot ovat joen taloudellisesti tärkeimmät laitokset. Jokea käytetään usein itäisen ja läntisen Pohjois-Irlannin rajana ja se kantaa nimeä "Bann Divine" (Jumalainen Bann). Kaupungit, piirit ja liiketoiminta Bannin länsipuolella nähdään usein köyhempänä kuin sen itäpuolella.[1] Ennen se nähtiin myös poliittisena ja uskonnollisena rajana, katolisten ja nationalistien asuessa enemmän lännessä ja protestanttien sekä unionistien enemmän idässä.[2][3]

Ylempi Bann saa alkunsa Mournen vuoristosta Downin kreivikunnasta ja virtaa Lough Neaghiin Banngootin edustalla Armaghin kreivikunnassa. Pätkä on yksi suosituimmista kalastusalueista Euroopassa. Portadownin lähellä se yhtyy Newry Canaliin, joka ennen mahdollisti pääsyn Irlanninmeren eteläosiin.

Alempi Bann virtaa virtaa Lough Neaghista Toomen kohdalta ja virtaa sieltä Atlanttiin johon se yhtyy Portstewartissa. Joki on kanalisoitu vesitie viiden sulun kera 51 kilometrin matkalla. Joki on suosittu vesiurheilujen sekä kalastuksen parissa jonka mahdollistaa vähäinen kauppaliikenne. Se myötäilee pääosin Antrimin ja Londonderryn kreivikuntien rajaa. Sen ainoa kaupallinen satama on Coleraine. Laivat Londonderryn ja Belfastin satamasta siirtävät hiiltä ja romumetallia sitä pitkin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]