Bambuesirippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bambuesirippu 1959.

Bambuesirippu oli kylmän sodan aikana käytetty käsite, jolla viitattiin Euroopassa olleen rautaesiripun tapaan sosialistisia ja kapitalistisia valtioita Aasiassa erottaneeseen rajaan.[1] Termiä ei kovin usein käytetty puhuttaessa Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välisestä rajasta tai kommunismin ja lännen välisestä rajasta Kaakkois-Aasiassa.

Termi ”bambuesirippu” oli käytössä harvemmin kuin termi ”rautaesirippu”, sillä kun jälkimmäinen pysyi melko vakaana lähes viisikymmentä vuotta, edellinen siirtyili jatkuvasti. Se ei myöskään ollut yhtä täsmällinen Aasian poliittisen tilanteen kuvaus, koska Itä-Aasian kommunistimaat eivät olleet kovin yhtenäinen ryhmä. Kommunistiset Mongolia, Vietnam ja myöhemmin Laos olivat Neuvostoliiton liittolaisia, kun taas Kambodžan Pol Potin aikainen hallitus oli uskollinen Kiinalle. Pian Korean sodan jälkeen Pohjois-Korea lakkasi olemasta sen enempää Neuvostoliiton kuin Kiinankaan liittolainen.

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden paraneminen kylmän sodan vuosina teki termistä jossain määrin vanhentuneen, paitsi kun viitattiin Korean niemimaahan ja Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton liittolaisten jakoon Kaakkois-Aasiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Encarta Encyclopedia encarta.msn.com. Viitattu 311.2007. (englanniksi)