Baladhuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ʾAḥmad ibn Yaḥyā ibn Jabir al-Balādhurī (arab. أحمد بن يحيى بن جابر البلاذري) oli vuosina 820–892 elänyt arabi- tai persialaistaustainen historioitsija. Hän vaikutti abbasidikalifaatin pääkaupungissa Bagdadissa ja oleskeli myös kalifien hovissa. Baladhuri tunnetaan parhaiten teoksestaan Valloitukset, joka kertoo muslimivalloituksista Muhammedin ajoista alkaen.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baladhurin tärkein nykyaikaan säilynyt teos on muslimien valloitussodista kertova Futūḥ al-buldān ("Kirja valloituksista). Se kertoo profeetta Muhammedin ajoista alkavista valloituksista lännessä Egyptiin, Pohjois-Afrikkaan ja Espanjaan ja idässä Irakiin, Iraniin ja Sindhiin. Teos perustuu sekä suulliseen perimätietoon että varhaisempiin elämäkertoihin ja kampanjakuvauksiin. Teosta on myöhemmin paljon lainattu ja se on käännetty myös englanniksi.[1] Toinen säilynyt teos on Ansāb al-ashrāf (“Ylhäisten sukuperä") sisältää aristokratiaan kuuluneiden sukuselvityksiä Muhammedista umaijadeihin ja abbasidikalifeihin.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Al-Balādhurī: The Origins of the Islamic State: Translation with Annotations Geographic and Historic Notes of the Kitāb Futūḥ al-Buldān of al-Imâm abu-l'Abbâs Aḥmad ibn-Jâbir al-Balâdhuri. Vol. 1. Translated by Philip Khuri Hitti. Columbia University Press, 2016. Teoksen verkkoversio.
  • Al-Baladhuri: The Origins Of The Islamic State. Vol. 2. Translated by Francis Clark Murgotten. Columbia University Press, 1924. Teoksen verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. al-Baladhuri 1916, 1924
  2. al-Balādhurī Encyclopaedia Britannica.