Bahadur Shah II

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viimeinen Intian suurmoguli - Bahadur Shah II
Bahadur Shah II valokuvattuna vankeudessa Delhissä toukokuussa 1858. Ainoa hänestä oleva valokuva. Kuvaajat: Robert Christopher Tytler ja Charles Shepherd.

Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar eli Bahadur Shah II (17751862) oli viimeinen timurideista periytyvä Intian suurmoguli. Hän seurasi isäänsä suurmogulin asemaan syyskuun 28. päivä vuonna 1838.[1]

Noustessaan hallitsijaksi mogulaatti hallitsi hädin tuskin nykyisen Delhin aluetta. Delhin moguleita ei kuitenkaan nähty minkäänlaisena uhkana ja Punjabin ja Kashmirin Sikhit, Maratien kuningaskunta Keski-Intiassa ja Brittiläinen imperiumi, jotka olivat 1800-luvun Intian todellisia poliittisia ja sotilaallisia voimia jättivät Bahadurin valtion rauhaan. Bahadur Shah II oli hallitsijana varsin kehno ja oli kiinnostuneempi urdunkielisestä runoudesta valtakuntansa laajentamisen sijaan.

Sepoykapinan sytyttyä vuonna 1857 kapinalliset valtasivat Delhin ja nostivat Bahadurin koko Intian johtajaksi[1] toiveenaan muodostaa uskonnosta ja etnisyydestä riippumaton, yhtenäinen Intia. Bahadur toimi sotilaallisen kyvyttömyytensä takia ennemminkin symbolisena johtajana ja yhdistävänä tekijänä. Kapinan sammuttua vuonna 1858 moguli perheineen karkotettiin Intiasta Burmaan ja vuodesta 1526 hallinnut suurmogulaatti sai virallisen loppunsa[2]. Bahadur Shah kuoli Burmassa vuonna 1862.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 662. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
  2. Mughal dynasty Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.7.2013. (englanniksi)


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.