Sepoy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sepoy-sotilas 30. punjabilaisrykmentistä. Majuri A.C. Lovettin vesivärimaalaus 1900-luvun alkuvuosilta.

Sepoy oli nimitys, jota käytettiin yleensä intialaisesta sotilaasta erityisesti aikana, jolloin Intia oli Britannian siirtomaa. Nimitys on jäänyt osittaiseen käyttöön Intian, Nepalin, Pakistanin ja Bangladeshin armeijoihin, joissa sillä tarkoitetaan sotamiehen arvoa.[1]

Sana sepoy juontuu persiankielisestä sanasta sipāh, joka tarkoittaa jalkaväen sotilasta. Osmanien valtakunnassa sanaa sipahi käytettiin ratsuväen sotilaasta. ja aikaa myöten se tuli tarkoittamaan turkkilaisille suurin piirtein samaa kuin ritari eurooppalaisille. Brittien tavallisimmassa käytössä sepoy merkitsi jalkaväen sotilasta, kun ratsuväen sotilaasta käytettiin nimitystä sowar.

Sanaa sepoy käytti ensiksi Englannin Itä-Intian kauppakomppania 1700-luvulla, jolloin se oli yksi useista nimitystä, joilla kuvattiin eri luokkiin kuuluvia Intian alkuperäiskansojen sotilaita. Muita samanlaisia olivat esimerkiksi peon, gentoo, mestee ja topasse. Alun perin sepoylla tarkoitettiin univormutonta ja kouluttamatonta hindu- tai muslimisotilasta. Lähes 96 prosenttia brittiläisen Itä-Intian kauppakomppanian 300 000 miehen vahvuisen armeijan sotilaista kuului alkuperäiskansoihin.[2] Myöhemmin sepoysta tuli yleisnimitys, jota siirtomaaisännät käyttivät kaikista alkuperäiskansoihin kuuluneista sotilaista, jotka palvelivat eurooppalaisten valtojen joukoissa Intiassa.

Intialaiset sotilaat kapinoivat brittihallintoa vastaan 1857–1858. Tämä konflikti tunnetaan nimellä sepoykapina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Keegan: World Armies, s. 312, 545. MacMillan Press Ltd, 1979. ISBN 0-333-17236-1. (englanniksi)
  2. Fsmitha.com: India's Sepoy Mutiny

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]