Bagdadin paristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piirroskuva "Bagdadin pariston" muodostavista kolmesta esineestä

Bagdadin paristo on yhteisnimitys esineille, jotka löydettiin Khuyut Rabbouan kylästä läheltä Bagdadia vuonna 1936. Esineet ovat päästään asfaltilla tukittuja saviruukkuja, joiden keskellä on kuparinen sylinteri ja rautasauva. Esineet on ajoitettu noin vuoteen 200 eaa.

Esineet tulivat laajempaan tietoon vuonna 1938, kun saksalainen Wilhelm König, Irakin kansallismuseon johtaja, löysi esineet museon kokoelmista ja julkaisi Saksaan palattuaan kirjoituksen, jossa hän spekuloi mahdollisuudella, että esineet olisivat muinaisia paristoja. Königin mukaan niitä olisi mahdollisesti käytetty kultausten tekemiseen elektrolyysin avulla. Menetelmällä tuotettuja esineitä ei kuitenkaan aikakaudelta tunneta.[1]

On väitetty, että esineistä tehdyillä kopioilla olisi kokeissa pystytty saamaan aikaan elektrolyysi. Kokeista ei kuitenkaan ole julkaisuja, eikä niitä ole kyetty toistamaan.[2]

Vallitseva näkemys on, että ruukuissa on säilytetty papyrukselle kirjoitettuja tekstejä.[1]

Esineet ryöstettiin Irakin kansallismuseosta Irakin sodan aikana vuonna 2003.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fitzpatrick-Matthews, Keith: The batteries of Babylon: evidence for ancient electricity? Bad Archaeology. 2009. Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)
  2. The 10 Most Not-So-Puzzling Ancient Artifacts: The Baghdad Battery Archaeology Fantasies. 22.6.2012. Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)
  3. Who Stole the Mysterious Baghdad Battery? Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (ICSSI) - A network for concrete international solidarity with Iraqi civil society organisations. 2016. Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)