Babak Khorramdin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Babak Khorramdinin patsas Babəkin kaupungissa Azerbaidžanissa.
Babakin linnoitus Iranissa.

Bābak Khorramdin (myös Bābak Ḵorramī, pers. ‏بابک خرمدین‎, azer. Babək Xürrəmi; noin 798800 Bilalabad – 838 Samarra) oli abbasidien kalifikuntaa vastustaneen kapinaliikkeen johtaja nykyisen Azerbaidžanin tasavallan ja Iranin alueella.[1] Hän syntyi Iranin Azerbaidžanissa kauppiaan perheeseen. Lapsuudessaan hän työskenteli paimenena, kamelinajajana ja käsityöläisen oppilaana Täbrizissä.[2]

Arabivalloittajia vastaan taistelleiden hurramiittien johtajan Džavidanin kuoleman jälkeen Babakista tuli kapinaliikkeen päällikkö vuonna 816.[3] Talonpojista, käsityöläisistä ja pientilallisista koostuneet kapinalliset vapauttivat hänen johdollaan lähes koko Azerbaidžanin, osia Iranista ja Armenian itäosan. Babakin armeija käsitti suurimmillaan 300 000 sotilasta. Kalifikunnan ja Bysantin solmiman rauhan jälkeen arabit pystyivät keskittymään kapinan kukistamiseen, ja vuonna 833 Babakin armeija kärsi murskatappion kalifi Mutasimin joukoille Hamadanin kaupungin luona. Syksyllä 837 arabit valtasivat kapinallisten viimeisen linnoituksen Badzin[2] ja vangitsivat Babakin, joka teloitettiin kalifikunnan pääkaupungissa Samarrassa.[4] Tappiosta huolimatta Babakin kapina heikensi kalifikuntaa ja nopeutti sen hajoamista.[2] Nykyään häntä pidetään Azerbaidžanin ja osittain myös Iranin kansallissankarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 2, s. 499. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1970.
  2. a b c Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 2, s. 500. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1970.
  3. Istorija Azerbaidžana s drevneiših vremjon do natšala XX veka, s. 112. Baku: Elm, 1995. ISBN 5-8066-1867-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 3.7.2011). (venäjäksi)
  4. Strana ognei Azerbaidžan: Vidnyje azerbaidžantsy files.preslib.az. Viitattu 3.7.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Babak Khorramdin.