Baahubali: The Beginning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baahubali: The Beginning
బాహుబలి: The Beginning
பாகுபலி: The Beginning
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja S. S. Rajamouli
Käsikirjoittaja S. S. Rajamouli
K. V. Vijayendra Prasad
Tuottaja Shobu Yarlagadda
Prasad Devineni
K. Raghavendra Rao
Säveltäjä M. M. Keeravani
Kuvaaja K. K. Senthil Kumar
Leikkaaja Kotagiri Venkateswara Rao
Lavastaja Sabu Cyril
Pääosat Prabhas
Anushka Shetty
Tamanna Bhatia
Rana Daggubati
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Arka Mediaworks
Levittäjä Arka Media Works
Netflix
Ensi-ilta 10. heinäkuuta 2015
Kesto 159 min
Alkuperäiskieli telugu, tamili
Budjetti 2 500 000 000 INR (30 000 000 EUR)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Baahubali: The Beginning on intialainen, telugun- ja tamilinkielinen elokuva vuodelta 2015. Elokuvan on ohjannut S. S. Rajamouli ja pääosarooleja siinä esittävät Prabhas, Anushka Shetty, Tamanna Bhatia sekä Rana Daggubati. Elokuva on kaksiosaisen Baahubali-sarjan ensimmäinen osa; jatko-osa Baahubali: The Conclusion ilmestyi vuonna 2017. Telugun- ja tamilinkielisten versioiden lisäksi elokuva on jälkiäänitetty hindiksi ja malajalamiksi.

Elokuva sijoittuu intialaisen mytologian innoittamaan miljööseen tarkemmin määrittelemättömänä menneisyyden ajankohtana. Sen päähenkilö on nuori ja väkivahva Shivudu, joka saa selville olevansa Mahismatin kuningaskunnan kadonnut kruununperillinen.

Baahubali: The Beginning on toinen S. S. Rajamoulin elokuva, jossa pääosaa esittää Prabhas. Edellisen kerran Prabhas näytteli Rajamoulin ohjaamana elokuvassa Chatrapati vuodelta 2005. Aiempien Rajamoulin ohjaamien elokuvien tapaan musiikin sävelsi hänen serkkunsa M. M. Keeravani ja kuvaajana toimi K. K. Senthil Kumar.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänä yönä kätketystä tunnelista valtavien vesiputousten juurella pakenee nainen vauva sylissään ja sotilaita kannoillaan. Naisen onnistuu surmata sotilaat, mutta hän lipeää jokeen ja kannattelee viimeisillä voimillaan vauvaa veden yllä. Paikalle osuneet kyläläiset pelastavat vauvan, mutta nainen hukkuu osoittaen sormellaan kohti vesiputousten huippua. Muiden takaa-ajajien estämiseksi tunnelin suu tukitaan kivenjärkäleellä.

Shivuduksi nimetyn lapsen varttuessa häntä ajaa halu kiivetä vesiputousten huipulle ja selvittää, mitä siellä on. Hänen kasvattiäitinsä ei haluaisi menettää lastaan ja ottaa paikallisen gurun neuvosta tehtäväkseen kastella lingaveistosta putouksen vedellä 116 kertaa. Helpottaakseen tehtävää Shivudu nostaa jykevän lingan harteilleen ja kantaa sen putouksen alle niin, että se pysyy jatkuvasti kasteltuna. Saman tien putouksen veden mukana Shivudun jalkoihin putoaa puinen naamio, jonka sisäpinnasta hän saa hiekkaan painettuna hahmotettua kauniin naisen piirteet. Sama nainen ilmestyy näkynä Shivudun luokse ja houkuttelee hänet kiipeämään jälleen ylös putousta. Tällä kertaa hän pääsee huipulle.

Vesiputouksen yläpuolisessa maassa Shivudu kohtaa naamion omistajan, Avanthikan. Tämä kuuluu kapinallisryhmään, joka käy sissisotaa Mahishmatin kuningaskunnan hallitsijaa Bhallala Devaa vastaan ja pyrkii vapauttamaan syrjäytetyn kuningattaren Devasenan, joka on ollut viimeiset 25 vuotta kahlittuna kuninkaanpalatsin pihassa. Suhtauduttuaan Shivuduun ensin epäluuloisesti Avanthika rakastuu kun selviää, että tämä kiipesi vesiputouksen ylös hänen vuokseen. Shivudu lupaa auttaa Avanthikaa ja tunkeutuu huomaamattomasti kuninkaanpalatsiin. Hänen onnistuu vapauttaa Devasena – joka on hänen todellinen äitinsä – mutta he saavat peräänsä kuningassuvun uskollisen henkivartijan Kattappan joukkoineen. Taistelussa Shivudu katkaisee kaulan Bhallala Devan pojalta. Sen jälkeen Kattappa tunnistaa hänet Mahendra Baahubaliksi, edesmenneen kuningas Amarendra Baahubalin pojaksi. Paikalle saapuvat myös Shivudun kasvattivanhemmat ja kyläläiset, jotka ovat seuranneet häntä tunnelin kautta.

Elokuvassa seuraa pitkä takauma, jossa esitellään Mahishmatin kuningaskunnan historiaa edellisten sukupolvien ajalta. Bhallala Devan isä Bijjala Deva on katkera, sillä hänen veljensä peri kuninkuuden isänsä jälkeen, vaikka oli häntä nuorempi. Bijjala Deva uskoo sen johtuvan hänen synnynnäisesti epämuodostuneesta kädestään. Veli kuolee nuorena, mutta tämän leski saa vielä lapsen, Amarendra Baahubalin, ennen kuin kuolee itsekin lapsivuoteeseen. Hiukan aiemmin on syntynyt Bijjala Devan poika Bhallala Deva. Kattappan avulla tämän äiti, voimakastahtoinen Sivagami (elokuvan alussa nähty nainen), kukistaa valtatyhjiön myötä ylimystön keskuudessa orastaneen kapinan ja julistautuu valtionhoitajaksi siihen saakka, että uusi hallitsija nousee valtaistuimelle.

Serkusten ollessa nuoria Mahismatin kuningaskuntaa uhkaa raakalaismaisen viholliskansan hyökkäys. Sivagami ilmoittaa, että vihollispäällikön Kalakeyan pään hänelle tuova kruunataan kuninkaaksi. Taistelussa molemmat osoittavat neuvokkuutta ja päättäväisyyttä, mutta Bhallala Deva ei hätkähdä edes ihmiskilpinä käytettyjen omien viattomien alamaistensa surmaamista päästäkseen päämääräänsä. Lopulta hänen onnistuu surmata Kalakeya juuri ennen Baahubalia. Sivagami päättää kuitenkin julistaa uudeksi kuninkaaksi Baahubalin, joka osoitti taistelussakin välittävänsä omasta kansastaan. Bhallala Devan Sivagami nimeää sotaväen päälliköksi.

Elokuvan lopussa palataan nykyhetkeen, ja Kattappa kertoo kuningas Baahubalin sittemmin kuolleen selkään puukotettuna. Kun Shivudu kysyy vihoissaan surman tekijää, Kattappa tunnustaa kyynelsilmin tappaneensa Baahubalin itse.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Prabhas  Baahubali, Shivudu  
 Rana Daggubati  Bhallala Deva  
 Tamanna Bhatia  Avanthika  
 Anushka Shetty  Devasena  
 Ramya Krishnan  Sivagami  
 Sathyaraj  Kattappa  
 Nassar  Bijjaladeva  
 Prabhakar  Kalakeya  
 Rohini  Shivudun adoptioäiti  
 Adivi Sesh  Bhadrudu  
 Tanikella Bharani  Swamiji  
 Sudeep  Aslam Khan  
 S. S. Rajamouli    
 Nora Fatehi  erikoisesiintyminen laulussa ”Manohari”  
 Scarlett Mellish Wilson  erikoisesiintyminen laulussa ”Manohari”  
 Madhu Sneha Upadhyay  erikoisesiintyminen laulussa ”Manohari”  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baahubali: The Beginning kuvattiin teluguksi ja tamiliksi, minkä lisäksi se jälkiäänitettiin hindiksi ja malajalamiksi.[1] Elokuvan on tuottanut Arka Mediaworks, ja sen budjetti on telugunkielisen elokuvateollisuuden toistaiseksi suurin.[2] Baahubali on S. S. Rajamoulin ensimmäinen kokonaan digitaalisesti kuvattu elokuva.[1]

Pääosanäyttelijät joutuivat suorittamaan roolejaan varten vaativan ratsastus- ja miekkailukoulutuksen.[3] Kuvausharjoituksissa Rana Daggubati loukkaantui sairaalakuntoon pudottuaan hevosen selästä Ram Charanin poolokerholla, mutta vakavilta vammoilta tapaturmassa vältyttiin.[4]

Huhtikuussa 2013 uutisoitiin, että elokuvassa nähdään merkittävässä roolissa tamilinäyttelijä Sathyaraj, joka esiintyi Prabhasin kanssa myös aiemmin samana vuonna ilmestyneessä elokuvassa Mirchi.[3] Elokuvassa esiintyy pienessä roolissa myös kannadalainen näyttelijä Sudeep, josta tuli Rajamoulin edellisessä elokuvassa, Eegassa, tekemänsä roolisuorituksen vuoksi suosittu myös Intian telugunkielisillä alueilla.[5]

Keväällä 2013 Baahubalin lavastaja Sabu Cyril pystytti valtavat lavasteet Ramoji Film Cityyn elokuvan kuvauksia varten.[2] Elokuvan kuvaukset alkoivat lähes vuoden kestäneen esituotantovaiheen jälkeen 6. heinäkuuta Kurnoolin Rock Gardenissa.[1][6] Joulukuussa 2014 elokuvaa kuvattiin kolmen viikon ajan Bulgariassa.[7]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telugunkielinen kappalelistaus
NroNimiLaulajat(s)Kesto
1.”Pacha Bottasi”[8]Karthik, Damini Bhatla4.33
2.”Jeeva Nadhi”[9]Geetha Madhuri1.55
3.”Dheevara”[10]Ramya Behara, Deepu5.43
4.”Mamatala Talli”[11]Satya Yamini, Chorus4.04
5.”Nippulaa Swasa Ga”[12]M. M. Keeravani3.26
6.”Manohari”[13]Mohana Bhogaraju, L. V. Revanth3.52
7.”Sivuni Aana”[14]M. M. Keeravani, Mounima3.32
8.”Dheevara”[15] (English version) Ramya Behara, Aditya3.26
27.08

Kaikki kappaleet säv. ja san. Madhan Karky.

Tamilinkielinen kappalelistaus
NroNimiLaulajat(s)Kesto
1.”Pachchai Thee”Karthik, Damini Bhatla4.33
2.”Jeeva Nadhi”Geetha Madhuri1.55
3.”Deerane”Ramya Behara, Deepu5.43
4.”Irul Konda Vaanil”Deepika4.04
5.”Moochile Theeyumaay”Kailash Kher3.26
6.”Manogari”Haricharan, Mohana Bhogaraju3.52
7.”Siva Sivaya Potri”M. M. Keeravani, Vaikom Vijayalakshmi3.32
8.”Theerane” (English version) Ramya Behara, Aditya3.26
27.08

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baahubali: The Beginningin traileri julkaistiin 1. kesäkuuta 2015 ja soundtrack 13. kesäkuuta 2015. Elokuvan ensi-ilta oli 10. heinäkuuta 2015 ja kriitikkojen arvostelut vaihtelivat hyvästä keskinkertaiseen. Elokuvan jatko-osa Baahubali: The Conclusion sai ensi-iltansa huhtikuussa 2017.

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baahubali: The Beginning menestyi taloudellisesti loistavasti. Elokuun puoliväliin mennessä se oli noussut kaikkien aikojen eniten tuottaneeksi elokuvaksi Intiassa ja maailmanlaajuisten lipputulojen osalta Intian kolmanneksi menestyneimmäksi elokuvaksi PK:n ja Bajrangi Bhaijaanin jälkeen.[16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c SS Rajamouli's Baahubali shooting starts from June 6! Oneindia. 27.6.2013. Arkistoitu 30.6.2013. Viitattu 27.6.2013. (englanniksi)
 2. a b Baahubali to hit the floors from May 18th SuperGoodMovies.com. 8.5.2013. Arkistoitu 9.5.2013. Viitattu 14.5.2013. (englanniksi)
 3. a b Tamil actor Sathyaraj has joined the cast of Baahubali SuperGoodMovies.com. 26.4.2013. Arkistoitu 30.4.2013. Viitattu 14.5.2013. (englanniksi)
 4. Actor Rana injured in shooting practice SuperGoodMovies.com. 29.6.2013. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 5. Shekhar: I am doing a small role in Rajamouli's Bahubali: Sudeep Oneindia. 18.4.2013. Arkistoitu 21.4.2013. Viitattu 14.5.2013. (englanniksi)
 6. Shekhar: Baahubali on-set pictures: Prabhas-Rana first look revealed Oneindia. 9.7.2013. Arkistoitu 13.7.2013. Viitattu 15.7.2013. (englanniksi)
 7. It's a wrap for Baahubali's Bulgaria schedule The Times of India. 23.12.2014. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
 8. Pacha Bottasi YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 9. Jeeva Nadhi YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 10. Dheerava YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 11. Mamatala Talli YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 12. Nippulaa Swasa Ga YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 13. Manohari YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 14. Sivuni Aana YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 15. Dheevara (English Version) YouTube. Viitattu 28.8.2021.
 16. Cain, Rob: Oops... 'PK' Is Not Actually India's Top-Grossing Movie Ever Forbes. 14.8.2015. Viitattu 6.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Baahubali: The Beginning.