Balco

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta BALCO)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO) on Burlingamessa, Kaliforniassa toimiva urheilulaboratorio, joka on erikoistunut urheilijoiden mineraali- ja hivenainetasojen arviointiin ja tarjoamaan näiden arvioiden pohjalta urheilijoille lisäravinteita. Myöhemmin paljastui, että laboratorio oli harjoittanut laajamittaista doping-aineiden valmistusta. Laboratorion perusti 1980-luvulla sen nykyinen johtaja Victor Conte.

Balcon kehittämät tuotteet ovat olleet suosittuja amerikkalaisen jalkapallon ja baseballin pelaajien sekä yleisurheilijoiden keskuudessa. Sen tunnetuin tuote on pitkän aikaa ollut sinkki-magnesium -valmiste ZMA. ZMA:n käyttäjistä perustettiin yleisurheilutalli ZMA Track Club, johon kuuluivat muun muassa Marion Jones, Tim Montgomery, Chryste Gaines, Dwain Chambers ja Kelli White.

Doping-skandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balco nousi ensi kertaa laajasti julkisuuteen vuoden 2003 yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä, kun kaksi kultamitalia pikajuoksumatkoilla voittanut Kelli White jäi kiinni kielletyn modafiniili-piristeen käytöstä. Lääkettä oli hänelle määrännyt Balcon lääketieteellinen johtaja Brian Goldman. Myös aikaisemmin monet Conten asiakkaat, kuten Randy Barnes, Gregg Tafralis ja C. J. Hunter, olivat kärähtäneet dopingista.

Laboratorion doping-yhteyksiä on tutkittu pitemmän aikaa. Balcon on syytetty kehittäneen ensimmäisen erityisesti doping-käyttöön tarkoitetun, ns. design-steroidin, tetrahydrogestrinonin eli THG:n. THG tuli julkisuuteen, kun yhdysvaltalainen yleisurheiluvalmentaja Trevor Graham lähetti näytteen aineesta Yhdysvaltain antidopingtoimikunnalle USADAlle.[1] Aineesta kärähtäneitä urheilijoita ovat muun muassa juoksija Regina Jacobs, kuulantyöntäjä Kevin Toth, moukarinheittäjät John McEwen ja Melissa Price sekä pikajuoksija Dwain Chambers. Lisäksi muun muassa pikajuoksijat Michelle Collins ja Tim Montgomery on asetettu USADAn todisteiden perusteella kilpailukieltoon, vaikka he eivät ole antaneet positiivista dopingnäytettä. Syksyllä 2007 Marion Jones myönsi myös käyttäneensä dopingia kaksi vuotta alkaen vuodesta 1999. Marion Jones palautti Sydneyn olympialaisissa 2000 voittamansa mitalit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun sanomat: 24.8.2004 (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.