Avvakum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avvakumin polttaminen roviolla. Pjotr Mjasojedovin maalaus (1897).

Avvakum Petrovitš (ven. Авваку́м Петро́вич); (1620 tai 1621 – 14. huhtikuuta 1682) oli esipappi ja yksi vanhauskoisuuden perustajista Venäjällä.

Pajarinrouva Morozova vierailee Avvakumin luona vankilassa. 1800-luvun miniatyyri.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avvakum toimi vuonna 1652 esipappina Jurjevetsissa ja sittemmin Moskovan Kazanin katedraalin pappina. Hän vastusti jyrkästi patriarkka Nikonin uudistuksia, minkä takia hänet vuonna 1653 karkotettiin Tobolskiin ja Venäjän Kaukoitään. Vuonna 1663 tsaari Aleksei Mihailovitš kutsui Avvakumin takaisin Moskovaan. Hän ei kuitenkaan luopunut näkemyksistään, vaan jatkoi taistelua kirkon uudistuksia, "kreikkalaista" reformia vastaan[1] ja sai paljon kannattajia.

Avvakumin elämäkerta poikkeaa tyypillisestä munkinelämästä siinäkin suhteessa, että kirjoittaja oli naimisissa ja hänen perheensä seurasi häntä karkotukseen.[1]

Vuonna 1664 Avvakum karkotettiin Mezeniin. Vuonna 1667 hänet kutsuttiin Moskovaan. Kirkolliskokouksessa Avvakumilta riistettiin papinvirka, hänet tuomittiin kirkonkiroukseen ja karkotettiin Pustozjorskin linnoitukseen. Siellä hän vietti 15 vuotta maakuoppaan hirsistä salvotussa rakennelmassa. Pustozjorskissa Avvakum jatkoi kirjallista toimintaansa ja kamppailua virallista kirkkoa vastaan. Vuonna 1682 Avvakum lähimpine tovereineen poltettiin roviolla tsaari Aleksein määräyksestä.

Kirjallinen ura ja perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avvakum oli aikansa huomattava kirjailija. Hänen omaelämäkertansa (Žitije protopopa Avvakuma) on elävän kielensä ja kuvauksensa ansiosta yksi venäläisen kirjallisuuden merkkiteoksista.[2] Vanhauskoiset pitävät Avvakumia marttyyrinä ja pyhimyksenä.

Hänen vankeutensa aikana vuosina 1672–1673 kirjoittamansa omaelämäkerta Žitije protopopa Avvakuma / Ž protopopa Avvakuma im samim napisannoje, Esipappi Avvakumin elämäkerta hänen itsensä kirjoittamana (ven. Житие протопопа Аввакума) on 1600-luvun venäläisen kirjoitusperinteen mestariteos ja lajinsa ensimmäinen venäläisessä kirjallisuudessa. Avvakum Petrovitšia pidetään modernin venäläisen kirjallisuuden uranuurtajana. Hänen tyylissään eloisa puhekieli sekoittuu lainauksiin pyhistä kirjoituksista. Ympäröivä eläin- ja kasvikunta toimii symboleina ja todistaa rakkaudesta luontoa ja luotuja kohtaan. Elämäkerta julkaistiin vasta vuonna 1861 ja on siitä lähtien innoittanut monia kirjailijoita.[1][3]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Žitije protopopa Avvakuma, im samim napisannoje, i drugije jego sotšinenija. Moskova, 1960.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kahla, Elina. Toim. Ekonen, Kirsti & Turoma, Sanna: ”Luku 1. Kohti uuden ajan kirjallisuutta”, Venäläisen kirjallisuuden historia, s. 68. Gaudeamus, 2015, 2. painos. ISBN 9789524953450.
  2. Bolšaja Sovetskaja Entsilopedija, tom 1, s. 49–50. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1970.
  3. Avvakum Petrovich. Russian priest britannica.com. 26.11.2022. en

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]