Pustozersk

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pustozjorsk)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pustozersk (ven. Пустозе́рск, myös Pustozjorsk, Пу­сто­зёрск[1]) on entinen kaupunki Petšoran alajuoksulla Venäjällä. Se sijaitsi noin 20 kilometriä lounaaseen nykyisestä Narjan-Marista.[2]

Pustozjorskin sijainti Petšora-joen lähistössä vuoden 1595 Mercatorin atlaksen Aasian kartalla (ote kartasta)

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhauskoisten ikoni, joka kuvaa Avvakumin elävältä polttamista Pustozerskissa.
Avvakumin hautapaikalle pystytetty muistoristi Pustozerskissa.

Pustozerskin linnoitus perustettiin Iivana III:n määräyksestä vuonna 1499 Petšora-joen eteläpuolella sijaitsevan Pustoje- eli Gorodetskojejärven rannalle, josta se on saanut nimensä. Pustozersk oli Venäjän ensimmäinen napapiirin pohjoispuolella sijainnut kaupunki sekä tärkeä arktisten alueiden ja Siperian valloituksen tukikohta.

Vuoteen 1780 saakka Pustozersk toimi Petšoran alueen hallinnollisena keskuksena. Virkamiesten ja sotilaiden lisäksi kaupungissa asui kalastajia, metsästäjiä ja kauppiaita, joista 1500-luvun loppupuolella noin kolmannes oli komeja. Pustozersk oli myös poliittisesti epäluotettavien henkilöiden karkoituspaikka. 1600-luvun puolivälissä sinne oli karkoitettuna vanhauskoisten johtaja Avvakum, joka teloitettiin kaupungissa vuonna 1682. Muita tunnettuja Pustozjorskiin karkoitettuja ovat pajari Artamon Matvejev poikineen, ruhtinas Semjon Štšerbatov ja ruhtinas Ivan Dolgoruki.

Siperiaan johtavien eteläisten kulkureittien avautumisen jälkeen kaupunki menetti merkityksensä. Pustozjorskin linnoitus purettiin vuonna 1762. Vuonna 1780 perustettiin Mezenin kaupunki, josta tuli uusi paikallishallinnon keskus. Vuonna 1924 Pustozersk menetti kaupungin statuksen ja vuonna 1928 lakkautettiin sen kyläneuvosto. Viimeinen asukas muutti pois vuonna 1962. Kaupungin rakennuksista on jäljellä vain Ustjen kylään siirretty Kristuksen kirkastumisen kirkon hirsisalvos.

Vuonna 1964 Pustozjorskiin pystytettiin kivinen muistopatsas, ja vuonna 1989 Avvakumin ja hänen uskonveljiensä oletetulle teloituspaikalle rakennettiin puinen muistomerkki. Vuonna 1991 perustettiin Pustozjorskin historian ja luonnon museo.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija bigenc.ru. Viitattu 2.2.2017.
  2. karty Pustozerski kompleksnyi istoriko-prirodnyi muzei, pustozersky.narod.ru. Viitattu 15.7.2012. (venäjäksi)
  3. Pustozerski kompleksnyi istoriko-prirodnyi muzei Pustozerski kompleksnyi istoriko-prirodnyi muzei, pustozersky.narod.ru. Viitattu 15.7.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]