Avro 748

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aerolineas Argentinas'in Avro 748 vuonna 1972.

Avro 748, mutta myös nimellä Andover on brittiläinen potkuriturbiini-käyttöinen lentokone. Konetta käytettiin etupäässä siviilikäyttöön, ja lähinnä matkustajalentokoneena. Tyypin alku pohjautuu sotilasilmailun tarpeisiin. Vuonna 1960 ensilentonsa lentänyt kone tarkoitettiin lyhyen matkan sotilaskuljetuskoneeksi, ja korvaamaan jo ikääntynyt Douglas DC-3 eli C-47 Skytrain -konetyyppi.

Siviilikäytössä konetyyppiä käytettiin niin kutsuttuun transito- eli syöttöliikenteeseen varsinaisille runkoreiteille. Konetyyppiä kehiteltiin edelleen, ja se sai alatyyppejä. Avro 748 ei suoranaisesti korvannut esimerkiksi Vickers Viscount -tyyppiä, vaikka matkustajamäärien tilavuudet olivat suunnilleen vastaavaa luokkaa (40—58 henkeä).

Tyyppinä helposti tunnistettava Avro 748 käytti Rolls-Royce Dart -potkuriturbiineja. Tätä tyyppiä valmisti muun muassa HAL Industriesin (Hindustan Aeronautics Ltd.) Intiassa HAL748:na. Se oli käytössä ja tuotannossa pitkälle 1980-luvulle asti. Erikoista koneen muotoilussa on se, että R.Da-potkuriturbiinit on asetettu siiven yläpinnalle. Tämä tekee trapetsi-siipisen ja muutoin perinteisen konetyypin tunnistuksesta helpompaa. Propellit ovat nelilapaiset.[1]

Series 1 -tyypin koneet saattoivat saavuttaa 515 km/h huippunopeuden ja 470 km/h matkalentonopeuden. Koneen kantama oli noin 1 800 kilometriä. Konetyyppiä valmistettiin arviolta 380 koneyksilöä, joskin varmistamattomien lähteiden mukaan - vielä tätä huomattavan paljon enemmän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eskelinen, Heikki; Kärnä, Juhani et al, WSOY, Helsinki-Porvoo, 1968: Tiedon Portaat – osa 3 (Ilmailu): s. 534

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedon Portaat 3 (Ilmailu): s. 534

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avro 748.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.