Avoimet oppiresurssit
Avoimet oppiresurssit (engl. open educational resources, OER) ovat opetuksessa käytettäviä sisältöjä, joita kaikki voivat vapaasti luoda, uudelleenkäyttää, sovittaa ja jakaa. OER-termi otettiin käyttöön vuonna 2002 ja kattaa sekä oppisisällöt (kurssit, moduulit, oppimisaihiot, kokoelmat) että välineet (laatiminen, varannot, sisällönhallintajärjestelmät, verkkoyhteisöt).
OER-liikkeen merkittävin rahoittaja on Hewlett-säätiö. OER-nimikkeellä tehty kehitystyö on läheisesti FLOSS-yhteisön työssä mukana.
Hyödyt ja haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Avointen oppiresurssien käytöllä saavutetaan opetuksessa useita hyötyjä:
- Oppimateriaalin laatu paranee, koska julkisesti näkyvän materiaalin kehittämiseen panostetaan enemmän.
- Oppimateriaalin laatimiskustannukset vähenevät, koska opettajien ei tarvitse yksin tuottaa kaikkea tarvitsemaansa, vaan he voivat lisenssin turvin yhteistyössä tuottaa tarvitsemansa aineistot.
- Avoimesti verkossa oleva laadukas oppisisältö osoittaa sekä opettajan että koulun opetuksen laadun.
Toisaalta avointen oppiresurssien käytöllä on myös haittapuolia:
- Tekijänoikeus sallii luokkaopetuksessa opettajille erioikeuksia, jotka eivät päde verkko-opetuksen tai avoimen oppiresurssin osalta. Avoimen oppiresurssin käytössä opettajien on siis toimittava ilman erityisoikeuksiaan (kuten julkaistujen teosten esittämisoikeus, valokopiointilupa, jne.).
- Vanhentunut tai huonolaatuinen oppisisältö toimii opettajan ja koulun kannalta negatiivisena mainoksena.
Avoimet oppiresurssit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Avointen oppisisältöjen tuottaminen ei ole Suomessa järjestelmällistä. Yksittäiset opettajat julkaisevat materiaalejaan verkossa avoimella lisenssillä, mutta yksikään koulu ei ole kokonaisuutena siihen ryhtynyt. Toukokuussa 2011 Metropolia Ammattikorkeakoulu liittyi ensimmäisenä suomalaisena oppilaitoksena OCW-konsortioon.[1]
Osittain avoimia resursseja:
- Opetushallituksen edu.fi-sivusto sisältää eri oppiasteille tarkoitettua verkkosisältöä, jota voi käyttää opetuksessa vapaasti, mutta joka ei täytä avoimen sisällön kriteerejä.
- Virtuaaliammattikorkeakoulu julkaisee oppisisältöjä verkkopalvelussaan, mutta sisältöjen käyttöoikeus on rajoitettu ammattikorkeakoulujen käyttöön.
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Creative Commons -lisenssit
- E-oppiminen
- LeMill
- Open access
- Oppimisaihio
- Tietotekniikka opetuksessa
- Wikiopisto
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Toikkanen, Tarmo: Suomen ensimmäinen avoimeen oppimateriaaliin sitoutunut yliopisto: Metropolia Opettajan tekijänoikeussivusto. 1.6.2011. Viitattu 2.1.2021.
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- OER Commons
- Open Educational Resources, Hewlett-säätiön sivut
- OCW Consortium
- OLCOS - Open eLearning Content Observatory Services
- Open Educational Content - Introduction and Tutorials
- Peltomäki, Tuomas: Avoimen opetuksen banaanivaltio 27.1.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 14.9.2014.