Aventinus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rooman seitsemän kukkulaa
Santa Sabina-kirkko

Aventinus (ital. Aventino) on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta.[1] Se sijaitsee Tiber-joen rannassa Circus Maximuksen eteläpuolella. Kukkula voidaan jakaa kahteen osaan: varsinaiseen Aventinukseen Tiberin rannassa sekä pikku-Aventinukseen (ital. Piccolo Aventino).

Rooman tasavallan (509 - n. 27 eaa.) aikana kukkula oli erityisesti plebeijien asuinaluetta vastakohtana patriisien asuttamalle Palatium-kukkulalle. Tästä syystä se oli myös tribuuni Gaius Gracchuksen viimeinen puolustusasema 121 eaa. Keisariajalla (n. 27 eaa. eteenpäin) alueen arvostus nousi ja siellä asui paljon myös senaattorisäätyisiä henkilöitä, muiden muassa Trajanus ja Hadrianus ennen keisariksi julistamistaan. Kukkulalla oli myös useita kylpylöitä ja paljon myös kaupallista toimintaa, sillä se oli lähellä Tiberin rannassa toiminutta satamaa. Myös monet vierasperäiset kultit löysivät täältä paikkansa: varhaisella ajalla kukkulalle pystytettiin pyhäköt muiden muassa vejiläiselle Juno Reginalle ja volsiniilaiselle Vertumnukselle, keisariajalla puolestaan muiden muassa Juppiter Dolichenukselle, Isikselle ja Mithralle. Alarikin hyökkäyksessä vuonna 410 jaa. kukkulan asutus tuhoutui täysin.

Nykyään kukkula on asuinaluetta, jonka nähtävyyksiä ovat alueen kirkot, kuten myöhäisantiikkista alkuperää oleva Santa Sabina ja pikku-Aventinuksella sijaitseva Santa Balbina sekä Maltan ritarikunnan päämajan portin avaimenreiästä avautuva näkymä Pietarinkirkon kupolille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Polkunen, Marja-Liisa: Suomalainen matkaopas: Rooma. Suomalainen matkaopas oy, 2007. ISBN 978-952-9715-32-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Polkunen 2007, s. 28