Autoworld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Autoworld
Centre Mondial de l'AutomobileView and modify data on Wikidata
Autoworld, eteläsiipi.
Autoworld, eteläsiipi.
Tyyppi AutomuseoView and modify data on Wikidata
Kotisivut autoworld.beView and modify data on Wikidata

Autoworld on Brysselin keskustassa 30 hehtaarin julkisen, vuonna 1880 Belgian itsenäistymisen vuoden 1830 viisikymmenvuotisen merkkipäivän kunniaksi perustetun ja nimetyn, Eurooppa-korttelin itäpäässä sijaitsevan Parc du Cinquantenaire- (ranskaksi) l. Jubelpark- (flaami) puiston eteläisessä hallissa sijaitseva laaja, yli 250 ajoneuvon yksityinen automuseo. Se avattiin vuonna 1986[1]. Cinquantenaire-rakennuskompleksin eteläsiivessä sijaitsevat Autoworld-automuseon ohella myös Musée Royal de l’Armée l. kuninkaallinen armeijamuseo sekä taide- ja historiamuseo Musée Art & Histoire. Se sijaitsee historiallisessa, vuoden 1897 Exposition Internationale de Bruxelles-maailmannäyttelyä varten pystytetyssä rakennuskompleksissa, minkä Belgian valtio on antanut vuokralle museokäyttöön.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinquantenaire-rakennus 1897.

Museo pohjautuu Mahy-perheen laajaan ja hyvin säilytettyyn autokokoelmaan, minkä on eräs maailman laajimmista[1].

Museohankkeen alullepanija oli Ghislain Mahy (1907-1999), joka jo nuoruudestaan lähtien oli intohimoinen mekaanikko, ja entisöi tusinoittain vanhoja autoja. Yhdessä poikiensa Hans ja Ivan kanssa hän keräsi noin tuhannen automobiilin kokoelman, mihin kuuluu monia merkittäviä Belgian ajoneuvojen valmistajia kuten Minerva, Germain, FN, Imperia, Fondu, Vivinus, Nagant, Belga-Rise ja Miesse. Jotkut tuotemerkeistä saattavat kuulostaa metsästäjille ja sotilaille tutuilta, sillä usea mainittu yritys oli aloittanut toimintansa asetehtaana. Asetehtaiden merkittävin keskittymä oli Liègen seudulla. Nessonvaux:issa sijaitsevan, vuosina 1904-1958 ajoneuvoja valmistaneen Imperia-tehtaan[2] erikoisuus on sen katolla sijainnut, joskin paljon Fiatin Milanon kuuluisaa Lingotto-tehdasta pienempi autojen koeajorata.

Autoworld-museo esittelee toki myös automobiilejä, mitkä oli valmistettu muissakin maissa - vaikkapa Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä - 4.12.2022 asti - Autoworld juhlistaa Ferrarin 75-vuotisjuhlaa 16 auton 75 anni di Ferrari erikoisnäyttelyllä[3].

Kun Prinssi Albert II avasi Autoworld-museon 29.9.1986 se käsitti noin 200 ajoneuvoa Mahy-perheen kokoelmista. Museohankkeen merkittäviä taustahahmoja olivat Belgian kuningas Albert II, ministeri Louis Olivier sekä perustajajäsen, hallintoneuvoston kunniapuheenjohtaja Herman de Croo. Parc du Cinquantenaire`n majesteetillinen esplanadi, riemukaari - vuoden 1897 näyttelyssä vielä väliaikainen puinen riemukaari, sillä nykyisen, kivestä rakennetun nykyisen riemukaaren valmistuminen oli viivästynyt - ja pylväskäytävät (Colonnade) osoittautuivat ideaaliksi sijainniksi historiallisten automobiilien esittelylle.

Museo on vuosien varrella kehittynyt, eli näyttely on jaettu useisiin osastoihin. Myös korjauspaja on yleisön nähtävillä. Museo tarjoaa useita kertoja vuodessa vaihtuvia näyttelyjä, ja se järjestää autoiluun liittyviä tapahtumia.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Autoworld: Museum History (Autoworld-museon historiaa) 2022. Autoworld/Visit Brussels/Brussels Capital Region. Viitattu 27.9.2022. (englanniksi)
  2. Bechet, Marc: Exclusif : le site Impéria va revivre à Nessonvaux ! (rapistunut Imperia-tehdas, mikä aiotaan kunnostaa) DHnet. 18.10.2016. dhnet.be. Viitattu 12.10.2022. (ranskaksi)
  3. Hamann, Wolfram: Springende Pferde in Brüssel – Sonderschau "75 anni di Ferrari" in der Autoworld (75 anni di Ferrari-erikoisnäyttely, kuvia, eksponaattien selostus) zwischengas.com. 30.9.2022. zwischengas.com. Viitattu 4.10.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] Cinquantenaire-kotisivu (englanniksi)
  • [2] James Bond 007-esineistöä ja kulkuneuvoja esillä "Bond in Motion" -erikoisnäyttelyssä 14.5.2023 asti, joskin Motorworldin sijaan Brysselin Expon hallissa 1. (englanniksi)