Autokumirenkaiden valmistevero

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autokumirenkaiden valmistevero on Suomessa 1939–1964 käytössä ollut vero, jota valtio keräsi moottoriajoneuvojen päällys- ja sisärenkaista. Valmisteveron maksoi Suomessa tehdyistä renkaista valmistaja ja ulkomailta tuoduista renkaista maahantuoja. Vuonna 1939 veron suuruus oli 8 markkaa kilogrammalta. Veroa oli suoritettava myös maahan tuotavien autojen vararenkaista, jos ajoneuvoissa sellaiset olivat mukana.

Valmistuspaikasta kalenterikuukauden aikana viedyistä renkaista oli maksettava vero lääninrahastoon viimeistään seuraavan kuukauden 15. päivänä. Maahantuoduista renkaista vero maksettiin tullikamariin tullimaksun yhteydessä. Verosta olivat vapaat ulkomaille viedyt renkaat ja ulkomailta vieraan vallan lähetystön päällikölle tai diplomaatille saapuvat renkaat.

Valmisteverolain noudattamista valvoi leima- ja valmisteverokonttori sekä tulli- ja poliisiviranomaiset. Rangaistuksena verolain noudattamatta jättämisestä oli enintään 300 päiväsakkoa tai korkeintaan vuosi vankeutta. Lisäksi veronalaiset renkaat tai niiden arvo oli tuomittava valtiolle menetetyiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laki autokumirenkaiden valmisteverosta, 413/1938. Kumottu lailla 654/1964.