Australianpronssikäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australianpronssikäki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Pronssikäet Chalcites
Laji: basalis
Kaksiosainen nimi

Chalcites basalis
(Horsfield, 1821)

Synonyymit
  • Chrysococcyx basalis
Katso myös

  Australianpronssikäki Wikispeciesissä
  Australianpronssikäki Commonsissa

Australianpronssikäki (Chalcites basalis) on käkiin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Australiasta ja Kaakkois-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australianpronssikäki voi kasvaa 17–18 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Päälaeltaan ja selästään australianpronssikäki on ruskea ja selässä on suomukuviota. Silmäkulmajuova on valkoinen ja silmästä lähtee tummanruskea juova. Kurkku on valkoinen ja siinä on tummempia höyheniä. Siivet ovat väriltään vihreänkiiltoiset. Australianpronssikäen rinta ja vatsa ovat valkoiset tai kellertävät ja niissä on ruskeita poikkiraitoja, jotka katkeavat keskeltä. Pyrstön reunat ja alapuoli ovat ruosteenruskeat.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australianpronssikäkeä tavataan koko Australiasta[3][4]. Tämän lisäksi se elää erityisesti talvisin Indonesiassa, Malesiassa ja Papua-Uusi-Guineassa ja satunnaisesti sitä tavataan Bruneista, Singaporesta ja Joulusaarelta.[1] Linnun elinympäristöä ovat kuivat ja avoimet metsät, pensaikkomaat, rannikkojen marskimaat sekä pihat, puutarhat ja puistot. Australianpronssikäki syö hyönteisiä ja niiden toukkia ja etsii ravintonsa maasta tai puista. Laji on pesäloinen, joka munii muun muassa malurien ja tiaismalurien pesiin. Pesimäkausi on Australian pohjoisosissa lähes ympäri vuoden ja eteläosissa heinäkuulta helmikuulle.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Chalcites basalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.12.2019. (englanniksi)
  2. a b Payne, R. & Bonan, A.: Horsfield's Bronze-cuckoo Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 18.12.2019. (englanniksi)
  3. a b c Iain Campbell, Sam Woods, Nick Leseberg: Birds of Australia, s. 204. Princeton University Press, 2015. ISBN 978-0-691-15727-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.12.2019). (englanniksi)
  4. a b c Horsfield's Bronze-Cuckoo Birds in Backyards. Arkistoitu 18.12.2019. Viitattu 18.12.2019. (englanniksi)