Aurinkolurikki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkolurikki
Neopsittacus musschenbroekii -two captive-8a.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Smaragdilurikit Neopsittacus
Laji: musschenbroekii
Kaksiosainen nimi
Neopsittacus musschenbroekii
(Schlegel, 1871)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Aurinkolurikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Aurinkolurikki Commonsissa

Aurinkolurikki (Neopsittacus musschenbroekii) on Papua-Uusi-Guinealla elävä kaijalaji. Laji on nimetty hollantilaisen luonnontieteilijän Pieter van Musschenbroeckin kunniaksi.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolurikin pituus on noin 23 cm ja paino 43–55 g. Sen höyhenpuvun pääväri on vihreä, alapuolelta kellanvihreä. Päälaki on oliivinruskea keltaisin viiruin, myös naama ja kurkku ovat keltaviiruiset. Rinta ja vatsan keskiosa ovat punaiset, samoin siiven alapinta. Pitkähkön pyrstön kärki ja reunat ovat keltaiset, samoin pyrstön alapinta. Nokka on vaalean keltainen, iiris punainen ja koivet harmaat. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori yksilö on himmeämmän värinen ja sen iiris on kellanruskea tai oranssi.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolurikki elää Papua-Uusi-Guinean vuoristoseuduilla. Lajin elinympäristön laajuus on 50 000–100 000 neliökilometriä ja sen populaation koko on arviolta yli 300 000 yksilöä. Lajista tunnetaan kolme alalajia: musschenbroekii, medius ja major.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolurikit elävät vuoristometsissä 1 250–2 800 metrin korkeudella. Yleensä ne liikkuvat puiden latvustoissa pareittain tai pikku parvina. Ne lyöttäytyvät usein muiden lurikkien seuraan. Aurinkolurikki on harvinainen häkkilintuna.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesintä tunnetaan vankeudessa eläneiden lintujen osalta. Munia on tavallisesti kaksi. Haudonta-aika on noin 23 päivää ja pesäpoikasaika kaksi kuukautta.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolurikit syövät kukkia ja niiden siitepölyä ja mettä sekä hedelmiä, marjoja, siemeniä ja mahdollisesti myös hyönteisiä ja niiden toukkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Neopsittacus musschenbroekii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.5.2014. (englanniksi)