Auringontähti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Auringontähti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Asteroideae
Tribus: Inuleae
Suku: Auringontähdet Telekia
Laji: speciosa
Kaksiosainen nimi

Telekia speciosa
(Schreb.) Baumg.[1]

Synonyymit
Katso myös

  Auringontähti Wikispeciesissä
  Auringontähti Commonsissa

Auringontähti (Telekia speciosa) on Etelä-Euroopassa ja Länsi-Aasiassa kasvava monivuotinen mykerökukkainen ruohokasvi. Se on myös koristekasvina viljelty laji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringontähti on pystyvartinen ja kasvaa 0,6–1,6 metriä korkeaksi. Alemmat lehdet ovat ruodilliset ja herttamaiset, ylemmät ruodittomat ja leveän soikeat. Lehdet ovat 30–40 senttimetriä pitkiä ja 20–30 cm leveitä. Kasvi muistuttaa ulkonäöltään melko paljon isohirvenjuurta (Inula helenium), mutta auringontähden lehtilavat ovat ohuemmat. Ne ovat päältä melkein sileät ja lehtilaitojen erikokoiset hampaat sijaitsevat epäsäännöllisesti, kun isohirvenjuurella lehden pinta on karhea ja lehtilaidan erikokoiset hampaat vuorotellen. Kukinnot ovat melko isoja, 5–7 cm leveitä mykeröitä. Laitakukat ovat kirkkaankeltaisia ja kehräkukat ruskehtavankeltaisia. Hedelmänä on kuuden millimetrin pituinen pähkylä, haiveneton, siinä on vähäinen kalvomainen pappus.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Catalogue of Life: Telekia speciosa catalogueoflife.org. Viitattu 24.10.2021. (englanniksi)
  2. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 601. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H.. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.