Aulus Hostilius Mancinus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aulus Hostilius Mancinus oli roomalainen poliitikko, joka toimi konsulina vuonna 170 eaa. Hänen isänsä oli Lucius Hostilius Mancinus, joka oli taistellut toisessa puunilaissodassa ja saanut surmansa Campaniassa.

Vuonna 180 eaa. Mancinus valittiin preettoriksi ja 170 eaa. uransa ensimmäisen kerran konsuliksi. Hänet lähetettiin tällöin Makedoniaan taistelemaan kuningas Perseusta vastaan. Perseus oli edellisenä vuonna asettunut puolustuskannalle ja linnoittanut solia, jotka johtivat Thessaliasta Makedoniaan. Mancinus yritti kaksi kertaa murtautua makedonialaisten puolustuslinjojen läpi, mutta turhaan. Hänen ollessaan Kreikassa kaksi molossialaista päällikköä suunnitteli kaappaavansa Mancinuksen ja vievänsä hänet Perseukselle, mutta suunnitelma epäonnistui. Mancinus ei ollut kovinkaan kyvykäs komentaja, ja hänen joukkojensa sotatoimet olivat huolimattomasti valmisteltuja, ja kun hänen konsulikautensa loppui, hänet korvattiin seuraavan vuoden konsulilla Quintus Marcius Philippuksella.[1][2][3]

Mancinuksella oli kaksi poikaa, Aulus Hostilius Mancinus ja Gaius Hostilius Mancinus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Polybios, Historiai, 27.16, 36.14
  • Livius, 44.1, 50

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. E. Lendon: Soldiers & Ghosts: A History of Battle in Classical Antiquity, s. 196. Yale University Press, 2005. ISBN 0300119798. (englanniksi)
  2. Adrian Goldsworthy: Rooman puolesta - sotilaat, jotka loivat Rooman valtakunnan, s. 96. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-6951-2.
  3. Polybios 27.16
  Edeltäjä:
Gaius Cassius Longinus ja Publius Licinius Crassus
Rooman konsuli
Aulus Atilius Serranuksen kanssa
vuonna 170 eaa.
Seuraaja:
Gnaeus Servilius Scipio ja Quintus Marcius Philippus
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.