Asko Künnap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asko Künnap vuonna 2011.

Asko Künnap (s. 1971)[1] on virolainen runoilija, kuvittaja, graafinen suunnittelija ja kustantaja.

Künnap kävi Tartossa Miina Härman lukiota (Miina Härma Gümnaasium) ja opiskeli Viron taideakatemiassa tuotesuunnittelua sekä Oslon taideakatemiassa sisustusarkkitehtuuria.[2]

Künnap on tallinnalaisen Rakett-mainostoimiston osakas ja taiteellinen johtaja. Hän on saanut markkinointipalkintoja (Efffie) ja design-palkintoja (Kuldmuna), lisäksi hänet on palkittu kirjankuvituksista, kun on kisattu Viron ja Baltian kauneimmista kirjoista. Künnap on piirtänyt myös sarjakuvia ja hänen graafisista töistään on pidetty näyttelyjä Virossa, Ruotsissa ja Latviassa.

Asko Künnap on Viron kirjailijaliiton ja Viron PEN-klubin jäsen. Hän on julkaissut neljä omaa runokokoelmaa sekä osallistunut runoilijana ja kuvittajana useihin yhteisteoksiin, joista mainittakoon korttipakan muodossa julkaistut Kaardipakk-kokoelmat sekä yhdessä Karl Martin Sinijärven ja Jürgen Roosten kanssa luotu Eesti haiku (2009), maailman ensimmäinen kokoelma vironhaikuja. Künnap on saanut kirjoistaan Viron kulttuurirahaston vuosipalkinnon ja Kansankulttuurin rahaston palkinnon.

Künnap johtaa tallinnalaista kustantamoa Näo Kirik ja on Revaler-lautapelikustantamon osakas ja taiteellinen johtaja. Künnap on itse suunnitellut ja kuvittanut kymmenkunta lautapeliä, joista hän on saanut Vuoden peli -ehdokkuuksia Suomessa ja Ruotsissa. Andrus Kivirähkin romaaniin vapaasti perustuva Ussisõnad (Käärmeensanat) on noussut eniten myydyksi lautapeliksi Virossa.

Asko Künnap on esiintynyt useissa kirjallisuustapahtumissa eri puolilla Europpaa sekä Pohjois-Amerikassa. Yhdessä Heikki Kallen kanssa hän on luonut sana-, musiikki- ja videoesityksen Säälpool Jõge. Virossa ja Suomessa Künnap on osallistunut esityksiin, joita ovat järjestäneet muiden muassa Olematu Teater, Cabaret Interruptus sekä jazzkollektiivi Eepiline Eesti Orkester.

Runokokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kokkusattumuste kaitseks. (Sattumien puolustukseksi.) Näo Kirik 2000
  • Ja Sisalikud vastasid. (Ja sisiliskot vastasivat.) Näo Kirik 2003
  • Kõige ilusam sõda. (Kaunein sota.) Näo Kirik 2008
  • Su ööd on loetud. (Yösi ovat luetut.) Näo Kirik 2008
  • Mardikate määraja. Mälestused. (Koppakuoriaisten kenttäopas. Muistelmat.) Näo Kirik 2011

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asko Künnap: Yösi ovat luetut Savukeidas. Viitattu 30.9.2015.
  2. CV Künnapin kotisivut. Viitattu 30.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]