Tesaurus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Asiasanasto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tesaurus on kontrolloitu asiasanasto. Se listaa asiasanoja, joiden yhteydessä ilmaistaan niiden vastaavuussuhteita, hierarkkisia suhteita ja assosiaatiosuhteita muihin asiasanoihin. Asiasanasto luodaan kuvailukielen avulla, jossa ei sallita synonyymejä, vaan kutakin käsitettä voi kuvata vain yksi termi. Sanaston rajaamisen tarkoituksena on parantaa tiedon löydettävyyttä. Termien välisillä suhteilla pyritään auttamaan tiedonhakijaa löytämään oikea termi ja keksimään uusia hakutermejä. Tutkimalla aihepiirin sanastoa hakijan on mahdollista laajentaa tai tarkentaa hakuaan.

Tesauruksessa termien sisällöllisiä viittaussuhteita [1] voivat olla

  • ekvivalenssi- eli vastaavuussuhteet, joilla ohjataan käyttämään tiettyä asiasanaa. Ne voidaan esittää viittauksella KÄYTÄ ja KT (= korvaa termin). Esimerkiksi:
    aaveet: KÄYTÄ kummitukset
    kummitukset: KT aaveet, haamut
  • hierarkkiset suhteet, joita esitetään viittauksella LT = laajempi termi (BT = engl. broader term) tai ST = suppeampi termi (NT = engl. narrower term). Esimerkiksi:
    kaalit: LT vihannekset; ST keräkaali, kiinankaali
  • assosiaatiosuhteet, jotka ovat löyhempiä kuin hierarkiasuhteet, esitetään viittauksella RT = rinnakkaistermi (RT = engl. related term). Esimerkiksi:
    akrobaatit: RT sirkustaiteilijat

Asiasanaindeksointia alettiin kehittää 1800-luvun lopulla, ja se on kehittynyt rinnakkain luokituskaavojen kanssa. Asiasanaindeksointi on vakiintunut dokumenttien sisällönkuvaamisen välineeksi, sillä asiasanojen luonnollinen kieli on käyttäjille ymmärrettävämpää kuin luokituskaavojen numero- tai kirjainsymbolit. [2]

  • Synonyymisanakirja listaa sanoja ja niiden synonyymejä. Hyvä apu esimerkiksi kirjallisuustekstien kirjoittamiseen.
  • Matematiikkatesaurus listaa sanoja ja termejä, jotka liittyvät kategoriaan matematiikka.
  • NASAn oma tesaurus listaa aiheeseen liittyviä termejä.
  • Lääketieteen tesaurus listaa termejä, joilla kuvaillaan lääketieteellisiä dokumentteja.
  1. Anu Alaterä, Kai Halttunen ja Eero Sormunen: Tiedon organisoinnin ja kuvailumenetelmien perusteet –opintoaineisto (Osa 6. Sisällönkuvailu: luokitus ja indeksointi) Internetix. 2001-2005. Arkistoitu 26.10.2008. Viitattu 10.11.2010. (suomeksi)
  2. Suominen, Vesa; Saarti, Jarmo; Tuomi Pirjo, 2009, Bibliografinen valvonta : johdatus luetteloinnin ja sisällönkuvailun menetelmiin. Helsinki: BTJ Kustannus.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]