Arthur Stauffer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Stauffer 1930-luvun lopulla.

Arthur Alexander Stauffer (26. kesäkuuta 1894 Elimäki13. helmikuuta 1956 Lontoo) oli suomalainen agronomi ja pankkimies, joka teki elämäntyönsä lontoolaisessa Hambros-pankissa Englannissa.

Arthur Stauffer syntyi sveitsiläistaustaiseen sukuun. Hänen isänsä oli meijeristi ja tilanomistaja Jakob Stauffer, joka oli muuttanut Sveitsistä Suomeen 1860-luvun lopussa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kouvolan yhteiskoulusta 1913 Arthur Stauffer opiskeli maatalous- ja metsätieteitä Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui agronomiksi 1917.

Suoritettuaan jatko-opintoja Lontoossa hän siirtyi pankkialalle saadessaan 1921 paikan skandinaavis-brittiläisiä finanssisuhteita hoitavassa Hambros Bankissa. Lontoolaispankilla oli tiiviit yhteydet myös Suomeen, jonka ulkomaankauppaa se rahoitti. 1930-luvulla pankki kehitti uuden palvelumuodon, Services for the Traveller -yksikön, jossa Lontooseen saapuvia ulkomaisia matkailijoita ja liikemiehiä pyrittiin palvelemaan näiden omalla äidinkielellä erilaisissa pankkiasioissa. Tässä yksikössä Arthur Stauffer hoiti lukemattomien Lontooseen saapuneiden suomalaisten matkailijoiden raha-asioita ja auttoi suomalaisia yrityksiä solmimaan kontakteja brittiläiseen pankkimaailmaan.

Stauffer opasti maanmiehiään myös maailmankaupungin elämänmenoon oli sitten kysymys teattereista, kirjallisuudesta, ostoksista tai asunnon hankkimisesta. Hän kutsui Lontoon kävijöitä vieraanvaraiseen kotiinsa, kirjoitti suosituksia ja järjesti pankkialan harjoittelupaikkoja. Arthur Stauffer menehtyi työpöytänsä ääreen Hambros-pankissa vuonna 1956.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arthur Stauffer kuollut. Helsingin Sanomat 15.2.1956. .
  • Hambros Bank LTD. London 1839-1939. London: Hambros Bank, 1939.
  • Mattsson, S. (toim.): Suomen agronomit 1853–1941. Finlands agronomer. Agronomien Yhdistyksen julkaisuja n:o 38. Agronomernas Förenings publikationer n:r 38. Porvoo/Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1942.