Arsia Mons

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arsia Mons
Arsia mons.jpg

Arsia Mons

Tyyppi
Sijainti
Korkeus merenpinnasta
17 800 m [1]

Géolocalisation sur la carte : [[Malline:Géolocalisation/Mars]]

[[Image:Malline:Géolocalisation/Mars|280px|(Voir situation sur carte : [[Malline:Géolocalisation/Mars]])]]
Point carte.svg
Koordinaatit

Arsia Mons on tulivuori Marsissa. Se on eteläisin Tharsiksen ylängön kolmesta suuresta tulivuoresta (Tharsis Montes). Sen pohjoispuolella sijaitsee Pavonis Mons. Arsia Mons on toiseksi suurin Marsin tulivuorista. Vuori kohoaa yli 17 kilometrin korkeuteen, ja sen kaldera on noin 110 kilometriä leveä. Tulivuoren oletetaan purkautuneen viimeksi noin 700 miljoonaa vuotta sitten.[2]

Luolastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2007 yhdysvaltalainen tutkijaryhmä raportoi havainneensa vuoren ympäristöstä seitsemän tummaa kohdetta, jotka termisen emissionsa perusteella eivät ole muuta maastoa tummempaa ainetta vaan ilmeisesti sisäänkäyntejä Marsin pinnan alla sijaitseviin luoliin. Näiden aukkojen läpimitat ovat 100–252 metriä ja niiden syvyys on ainakin sadan metrin luokkaa, sillä aukkojen seinämiä tai pohjaa ei ole havaittavissa. Juuri seinämien ja pohjan havaitsemattomuus erilaisissa valaistusoloissa viittaa siihen, etteivät kyseessä ole kraatterit tai vastaavat rakenteet vaan aukot ovat sisäänkäyntejä laajempaan tilaan. Tutkijaryhmä käyttää aukoista epävirallisia työnimiä Dena, Chloë, Wendy, Annie, Abbey, Nikki ja Jeanne. Aukkojen paljastamat luolastot saattaisivat toimia suojana, jossa mikrobitasoinen elämä olisi mahdollista. Ohut ilmakehä aukkojen leveysasteella estää kuitenkin toistaiseksi laskeutujan lähettämisen alueelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gunter Faure, Teresa M. Mensing: Introduction to Planetary Science: The Geological Perspective, s. 216. Springer, 2007. ISBN 9781402055447. (englanniksi)
  2. Markus Hotakainen: MARS - Myytistä maisemaksi, s. 96. WSOY, 2005. ISBN 951-0-29932-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arsia Mons.
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.